reklam
reklam
DOLAR40,4343% 0.24
EURO47,1614% 0.49
STERLIN54,2613% 0.02
FRANG50,4609% 0.59
ALTIN4.350,44% 0,55
BITCOIN118.065,680.079
reklam

İzmir'deki Süt Üreticilerinin Tepkisi: Yeme Yüzde 17, Süte Yüzde 7 Zam

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir'deki Süt Üreticilerinin Tepkisi: Yeme Yüzde 17, Süte Yüzde 7 Zam
reklam

İzmir'de çiğ süt referans fiyatı, litre başına 17 lira 15 kuruştan %6,99 oranında artırılarak 18 lira 35 kuruşa yükseltildi. Ancak artan maliyetler altında sıkıntı çeken süt üreticileri, referans fiyatın en az 22 lira seviyesine çıkarılmasını talep ediyor. Küçük üreticilerin mutlaka devlet desteği alması gerektiğini belirten üreticiler, hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade ediyor.

Halk Süt Ürünlerinden Mahrum Kalabilir

Sorunu sıkça Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyan İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, sütün maliyetinin 20 lirayı geçtiğini belirterek, “Açıklanan fiyat, bu maliyetin oldukça altında. Bu nedenle ülkemizde süt veren inek, koyun ve keçi gibi hayvanlar mezbahalara gönderiliyor. Hükümet bu durumu görmezden geldiği için süt üreticileri zor durumda. Canlı hayvanların kesime gitmesiyle, gıda enflasyonunun daha da artmasını bekliyoruz. Geçim sıkıntısı çeken toplumumuz, süt ürünlerinden yoksun kalacak. Bu konuyu mecliste, üreticilerin yararına gündeme getirdik. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da iktidarın duyarsızlığı devam etmektedir. Üreticilerimiz ve halkımız bunun cevabını, ilk seçimde sandıkta verecektir,” dedi.

Üreticilerin Darboğazdan Çıkması Mümkün Değil

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, çiğ süt referans fiyatının her açıklanışında aynı sıkıntılarla karşılaştıklarını dile getirerek, “Yem fiyatlarına bir çare bulamadığımız sürece, yem fiyatları artarken süt fiyatlarının da artacağı anlamına geliyor. Yılbaşından bu yana yem fiyatları %17 oranında artarken, süte yapılan zam sadece %7 oldu. Üreticiler bu koşullarda nasıl ayakta kalabilir? Başta sanayiciler olmak üzere, mandıraların açıklanan fiyatın altında alım yapmamaları gerekiyor. Öncelikle kurallara riayet edilmeli. Litre başına 17 lira 15 kuruşken bu fiyata uyulmadı; pek çok kişi sütü 13-14 liraya aldı. Hükümetin, 18 lira 35 kuruşun altında süt alımını denetlemesi şart. Yem, elektrik, su, mazot ve KDV gibi maliyet artırıcı unsurlarda çiftçilere destek verilmesi gerekiyor. Kooperatiflerin varlığını sürdürebilmesi için üreticilerin memnun olması şart. Maliyetlerin düşmesini bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

Türkiye'de Üretici Sayısı Azalacak

Uzun yıllardır süt üretimi yaptığını belirten Fikret Arslan, sanayicilerin fiyatları düşürme çabası içinde olduğunu kaydetti. Fiyatların sahada 15 lira seviyesine kadar düştüğünü belirten Arslan, “Zamlar da kalıcı bir çözüm değil. Öncelikle yem fiyatlarına bir çözüm bulunması lazım. Maliyetlerin düşmesi halinde sektör yeniden rayına oturabilir. Bu konuları sürekli dile getiriyoruz ama maalesef sesimizi duyuramıyoruz. İşimi oğlumla birlikte yapıyorum, ama bu durumda oğlum bu sektörde devam edemeyecek. Zaten yeni nesiller tarım ve hayvancılıktan uzaklaşıyor. Bu durum, ileride Türkiye'de üretici kalmayacağı anlamına geliyor. Zaten şartları ağır olan bir iş yapıyoruz; getirisi olmazsa kimse bu işe yönelmeyecek. Tehlikenin farkında olmalıyız,” diye konuştu.

reklam

YORUM YAP