

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından edebiyat meraklıları için düzenlenen “Gündüz Öğüt ile Anlatılmayan Öyküler Yazım Atölyesi” ilk dönemini tamamladı. Yazar adayları, dört aylık eğitim sürecinin sonunda “Anlatılmayan Öyküler” isimli bir kitap yayımladı. Atölye, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) Müzik Kütüphanesi'nde, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın keman sanatçısı ve yazar Gündüz Öğüt'ün rehberliğinde, hayal gücünden gerçeğe eğlenceli bir yazarlık yolculuğu sundu. Bu ilk dönem 14 katılımcıyla gerçekleşirken, zaman zaman Öğüt'ün keman dinletileri de eşlik etti. Atölyede, herkesin kendine özgü ve anlatılmayı bekleyen öyküleri olduğuna inanılırken, katılımcılar; yaratıcı yazarlık teknikleri, kısa öykü yazma pratikleri, Türk ve dünya edebiyatından öykü okumaları, dil kurgu ve kurmaca, olay örgüsü, karakter oluşturma ile zaman ve mekan tasarımı konularında bilgi sahibi oldular.
Keman Dinletisi Eşliğinde Yazarlık Atölyesi
Gündüz Öğüt, atölyede hem müzik hem de edebiyatın bir araya geldiğini vurgulayarak, “Herkesin içinde anlatılmayan öyküler bulunduğuna inanıyorum ve bu atölye bunu ortaya koydu. Buraya katılanlar, daha önce yazmayan kişilerdi fakat buradaki süreç sayesinde kendi öykülerini keşfettiler ve müzik eşliğinde yazmanın güzelliğini yaşadılar. Ayrıca, edebiyatın ötesinde çok güzel dostluklar da kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AASSM yönetimine teşekkür etmek istiyorum. Yazmak, gerçekten insanı özgürleştirip şifalandıran bir deneyim. Kitabımız, 14 yazarın eserlerinden oluşan bir öykü derlemesi oldu. Türkiye'de bu tür örneklerin sayısı az, bu bağlamda gerçekleştirilen bir atölyede bir şeyler üretmek ve kitap halinde toplamak oldukça özel bir durum. Bu atölyeleri devam ettirmeye yönelik planlarımız var,” şeklinde konuştu.
“Yeni Doğan Bir Bebek Gibi”
Atölyeye katılan Zafer Güner, “Burası sadece yazarlık atölyesi değil, insanların kendilerini bulduğu bir yer oldu. Bu süreç sadece bir eğitimden ibaret değil; yoğun bir enerjinin akışıyla duyguların paylaşıldığı harika bir deneyimdi. Eğitimimizin sonunda ‘Anlatılmayan Öyküler’ kitabını, 14 yazar arkadaşım ile birlikte yayımlamak bizim için büyük bir sevinç kaynağı oldu,” dedi.
İlk dönem katılımcılarından Banu Ağra, “Uzun zamandır içimde olan bir yazma arzusu vardı. Bu arzuma kavuşmuş oldum. Eğitmenimizin bize olan inancı, sabrı ve yaratıcı yaklaşımıyla sessiz öykülerimizi kaleme aldık. Kitabın çıkışı ise çok güzel bir duygu. Kendimi yeni doğmuş bir bebek gibi hissediyorum,” ifadelerini kullandı.
Yazarlığa İlk Adım
Ozan Özden, “Yazarlık deneyimim olmadan bu atölyeye katıldım ve yazmanın ne demek olduğunu deneyimledim. Hiç deneyimi olmayan birinin üretim yapabileceğine tanık olduk. Gündüz Hoca’nın rehberliğiyle, başladığımızda iki cümle kurmakta zorlanıyorduk fakat zamanla öykülerimizi geliştirdik. Kitabın çıkışını hiç beklemiyorduk; bu sürpriz bizi çok mutlu etti,” diyerek hissettiklerini paylaştı.
Atölyeden yararlanan Selim Pilavcı, “Dört aylık süreç hem heyecan verici hem de mutluluk vericiydi. Buraya geldiğimde ne yapacağımı bilmiyordum. Lise dönemimde biraz yazmıştım ama sonrasında kaybolmuştu bu istek. Yaşadıklarımı ve başkalarının hikayelerini yazmak istiyordum. 14 arkadaşım ile birlikte çok güzel bir iş başardık. Yazmanın cesaret gerektirdiği bir durum; herkesin yazması gerektiğine inanıyorum. Bu süreç benim için harika oldu,” dedi.
Sonsuza Kadar Başucumda Kalacak Bir Hediye
Yazarlık yolculuğuna başlayan Rukiye Kahraman, “Anlatılmayan birçok öyküm olduğu için atölyeye katılmak istedim. Daha önce yazma deneyimim yoktu, ama edebiyatı çok seviyorum. Burada benim için özel bir zaman ve mekân var. Hep birlikte harika bir kitap ortaya çıkardık. Bu durum benim için gurur verici,” açıklamasında bulundu.
Edebiyat dünyasına adım atan Sevim Yüce ise, “Yazmaya ve okumaya her zaman ilgi duydum. Birkaç atölyeye katıldım fakat buradaki fark, keman sanatçısının eşliğinde öyküler yazmak. AASSM, İzmir’in kültür sahnesinde çok önemli bir merkez. Böyle bir ortamda yer almak büyük bir ayrıcalık,” dedi.
Kitapta öyküsü yer alan Büşra Karahan, “Atölye ilanını gördüğümde büyük bir heyecan duydum. Gündüz Hoca’ya çok teşekkür ederim, her aşamada yanımızda oldu, desteğini esirgemedi. Artık güzel bir hediyem var; bu hediye sonsuza kadar başucumda kalabilecek,” dedi.
Gündüz Öğüt'ün editörlüğünü üstlendiği Potkal Kitap tarafından yayımlanan “Anlatılmayan Öyküler” adlı kitabında; Rukiye Kahraman, Ozan Özden, Banu Ağra, Büşra Karahan, Selim Pilavcı, Elif Önel, Nesrin Baki Tosun, Nilgün Ceyhan, Pelin B., Sevim Yüce, Taner Kılıç, Zafer Güner, Ozan Alper Özdemir ve Şeyma Polat’ın birçok farklı öyküsü yer alıyor.