

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON AŞ'de taşeron şirketler aracılığıyla yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada tutuklanan eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'nın emniyetteki ifadesine ulaşıldı.
Kaya'ya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlar ile kooperatiflerin denetim raporları ve soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporlarında yer alan değerlendirmelerle ilgili çeşitli sorular yöneltildi.
Yaklaşık 5 yıl boyunca İZBETON AŞ Genel Müdürlüğü görevini yürüten Kaya'ya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığınca hazırlanan ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen raporda, “2021-2024 yılları arasındaki seyahat, konaklama, yemek, uçak bileti ve organizasyon harcamalarındaki usulsüzlükler ile araştırmaya konu olan 5 milyon 937 bin 136 liralık usulsüz harcamadan 3 milyon 989 bin 879 lirayı oluşturan 107 faturanın kendisi tarafından imzalandığı” hatırlatıldı.
Hayatın olağan akışına uygun
Harcamaların şirketin organizasyonları neticesinde ilgili birim yetkililerince gerçekleştirildiğini belirten Kaya, “Çeşitli seyahatler, temsili ağırlama giderleri, temel atma törenleri ve tanıtım toplantıları gibi etkinlikler için harcamalar yapılmıştır. Bilançosu 2 milyar lira olan bir şirketin yılda yaklaşık 1 milyon 500 bin lira yönetim gideri yapması, hayatın olağan akışına ve ticari hayata uygundur.” diye konuştu.
Cemil Tugay'ı suçladı: Siyasi intikam uğruna
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı İç Denetim Birimi tarafından düzenlenen “İki ay süreli, iş makinesi ve araç kiralama hizmeti alımı” kapsamında çalıştırılan bazı araçların hiçbir işte çalışmadığına dair veri olmadığı halde hak ediş cetvellerine eklenerek 4 milyon 214 bin 676 lira yersiz ödemeye sebep olduğu iddia edilen durumla ilgili Kaya, “Raporda belirtilen mükerrer ve fazla ödemeleri kabul etmiyorum. İç denetleme raporlarındaki tespitlerin taraflı ve hatalı olduğunu düşünüyorum. 2023 ve 2024 yıllarında iş makinesi ve araç kiralama hizmet alım ihaleleri sırasında bazı araçların her iki alıma ait hak edişlerde yer almasının mümkün olmadığına inanıyorum.” şeklinde yanıt verdi.
Kaya, “İç denetim raporlarındaki tespitler asılsız ve belgesizdir. Bu işlerin kabulünün yapılıp yapılmadığını bilmemekle birlikte, firmaların alacaklarının ve teminatlarının kesilmesi mümkündür. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve bazı bürokratların geçmişteki siyaseten kötü niyetlerinin sonucu olarak iç denetim raporları savcılığa bildirildi. Hukuken düzeltilebilir konuların suç gibi gösterilmeye çalışılması ve hatalı raporların kullanılmasıyla hem yargının gereksiz yere meşgul edildiği hem de siyasi intikam için tarafımızın itibarıyla oynandığı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Bilirkişi raporundaki 4 hak ediş ödemesiyle ilgili toplam 12 milyon 906 bin 634 liralık yersiz ödemenin sorulduğu Kaya, “Zarar tespiti usule uygun değildir. Usulüne uygun fiziksel tespit yapıldığında zarar olmadığı anlaşılacaktır. Zarar mevcutsa bile kesinti yapılmıştır. Bu nedenle suç olmadığı kanaatindeyim.” şeklinde cevap verdi.