reklam
reklam
DOLAR40,1748% 0.23
EURO47,0911% 0.11
STERLIN54,4470% 0.04
FRANG50,5026% 0.39
ALTIN4.320,18% 0,85
BITCOIN117.974,066.15
reklam

Akdeniz Orkinosları İzmir'e Taşınıyor: Çeşme Açıklarında Zorlu Mücadele

Yayınlanma Tarihi : Google News
Akdeniz Orkinosları İzmir'e Taşınıyor: Çeşme Açıklarında Zorlu Mücadele
reklam

Akdeniz’in derinliklerinde, Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT) kotası çerçevesinde orkinos avlayan Türk balıkçılar, yaklaşık 35 gün süren zorlu bir yolculuğun ardından Ege Denizi’ne ulaştılar. Orkinosları taşıyan kafeslerin, geçişleri sırasında Çeşme Boğazı’nda özel güvenlik önlemleri alınarak taşındığı bildirildi.

Malta ile Tunus arasında uluslararası sularda avlanan orkinoslar, canlı olarak kafeslere alındı. Bu kafesler, balıkların sağlığını korumak amacıyla sabit bir hızla çekildi ve teknelerin makineleri yol boyunca hiçbir zaman durmadı. Denizciler, bu sürede rüzgar, dalga ve akıntılara karşı zorlu bir mücadele verdi.

Çeşme Dalgaları ile Mücadele

Yolculuğun en zorlu aşamasında, Çeşme Boğazı geçişinde balıkçılar, zaman zaman 2-3 metreye kadar ulaşan dalgalarla karşılaştı. Su derinliğinin 15-16 metreye kadar düştüğü bölgelerde, 25 metre derinliğindeki kafeslerin zarar görmemesi için su altı kaldırma balonlarından yararlanıldı. Böylelikle kafesler, zeminle temas etmeden güvenli bir geçiş sağladı. Kafeslerdeki orkinoslar, yıl sonuna kadar beslenmek üzere İzmir’in Urla ilçesindeki Gerence Körfezi’ne başarıyla ulaştırıldı.

Orkinos Bolluğu

Kılıç Balık Orkinos Çiftlik Müdürü Hasan Yılmaz, 25 Mayıs’ta başlayan sezonun, hava koşulları açısından zorlu ancak avcılık yönünden oldukça verimli geçtiğini vurguladı. Yılmaz, “Kafeslerimiz bir aylık yolculuktan sonra Çeşme Boğazı’ndaki kritik noktalara geldi. Burada su derinliği 15-16 metre, ancak kafeslerimizin derinliği 25 metredir. Bu nedenle, balıklarımızın ve kafeslerimizin zarar görmemesi için özel su altı balonları kullanarak emniyetli bir geçiş sağladık. Amacımız, ağların zemine takılmasını engellemek; su altında parçalanma riski çok yüksek ve böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz” şeklinde konuştu. Yılmaz, sığ bölgede kafeslerin ve balıkların korunması adına dalgıçların özel kaldırma balonlarını yerleştirdiğini belirtti.

“Hızımızı Düşürmüyoruz”

14 Mayıs’ta Yalova Armutlu’dan yola çıkan kaptan Mustafa Pars, denizcilerin yaşadığı zorlukları aktardı. Pars, “Son bir iki yıldır hava koşulları daha olumsuz geçmekte. Yaklaşık bir aydan beri yoldayız; buraya ulaşmamız 32-33 gün sürdü. Teknenin içinde 20 metrekarelik bir alanda iki ayı geçirmek zorundayız. Bu benim altıncı sezonum. Çeşme Boğazı’ndan geçtiğimizde, sığlık olduğu için kafeslerin ağı daha derin, bu nedenle dalgıç arkadaşlar kontrollü bir şekilde inerek kafeslerin güvenliğini sağlıyor. Hızımızı düşürmüyoruz” dedi.

reklam

YORUM YAP