reklam
reklam
DOLAR40,2199% 0.11
EURO47,0348% 0.36
STERLIN54,1796% 0.43
FRANG50,5466% 0.39
ALTIN4.351,13% 0,75
BITCOIN116.783,19-4.132
reklam

İzmir’de Üreticinin Ürünü Tarlada Kalıyor: Toprağa Gömüyorlar

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir’de Üreticinin Ürünü Tarlada Kalıyor: Toprağa Gömüyorlar
reklam

İktidarın tarım politikalarıyla her geçen gün üretimden uzaklaşan çiftçiler, tepkilerini artırarak gösteriyor. Artan mazot ve gübre gibi girdi maliyetleri sonucunda, birçok üreticinin ürünleri maliyetini dahi karşılayamaz hale geldi. Selçuk’ta bir karpuz üreticisi, ürününü satamayınca karpuzlarını toprağa gömmek zorunda kaldı.

Üreticinin İsyanı

Zarar eden üretici Hakan Kahya, yaşadığı zorlukları şöyle dile getirdi: “Yıllardır karpuz yetiştiriyorum. Ancak bu yıl tüm ürün tarlada kaldı. 6 kiloluk ve 15 kiloluk karpuzlarımız var ama alan yok! Geçen yıl mazot 35 liraydı, şimdi 60 lira. Gübre 12 liraydı, bu yıl 30 lira. Karpuzu 2 liraya satmak zorundayız, hatta son günlerde bu rakam 1 liraya kadar düştü. Tüccara 4 lira dedik ama almıyor. Nakliye ve işçilik gibi masraflar da ayrı bir dert. Bu şartlarda ayakta kalmak mümkün değil, tükenmiş durumdayız.”

Ekonomik krizin tarım üzerindeki yıkıcı etkisi Efes Selçuk’ta da kendini gösterdi. Cumhuriyet Mahallesi yakınlarındaki 70 dönümlük tarlasında karpuz yetiştiren Hakan Kahya, artan maliyetler ve düşen alım fiyatları yüzünden büyük kayıplar yaşadı. Tonlarca karpuzu traktörüyle ezerek toprağa gömen Kahya, elindeki kalan ürünü de yok etmekteydi. Ancak bu çaresizliğe Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel müdahale etti. Başkan Sengel, belediye işletmelerinin tarladaki karpuzları değerlendirmeye almak üzere satın alacaklarını açıkladı. Bu uygulama sayesinde hem üreticiye ekonomik destek sağlandı hem de israfın önüne geçildi.

O Tarla ile Birlikte Bizim de Vicdanımız Sürüldü

İşin ciddiyetine dikkat çeken Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Üreticimizin 60 dönümlük tarlasının büyük bir bölümünün sürdüğünü öğrendik. Duyar duymaz belediye olarak ne yapabileceğimizi düşünmeye başladık. Çünkü aynı havayı soluyorsak üreticiye sırtımızı dönmek mümkün değil. Çiftçimiz tarlayı sürerken, bizim de vicdanımız sürüldü. Üretimin kıymetini biliyoruz ve emek verenlerin yanında olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Üretici Verilerle Yönlendirilmiyor

Efes Selçuklu üretici Hakan Kahya’nın yanı sıra Türkiye genelindeki üreticilerin zor durumda olduğuna da dikkat çeken Başkan Sengel, “Bu nokta tek bir üreticiyle sınırlı değil. Bu, çok daha geniş bir sorun. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, üreticinin veri bazlı yönlendirilmesi gerektiğini yıllardır vurguluyor. Ülkemizde doğru bir tarım politikası olmadığı için çiftçiler, her yıl piyango çekiyor gibi hareket etmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle tarlada kalan karpuzlar yanında, daha sonra domates ve diğer ürünlerin de aynı duruma düşeceğini görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Üretici “Ben Çaresizim” Dedi

Maliyetlerini karşılayamayan üreticinin içinde bulunduğu durumu gıda krizi açısından da değerlendiren Başkan Sengel, “Gıda krizinin yaklaştığını ve gıda güvenliğinin sağlanması gerektiğini her seferinde dile getiriyoruz. Üreticinin, 'Ben artık bu işte çaresizim' dediği bir durumda kalmamalıyız. Tarım politikalarını gözden geçirerek, üreticilerin yanında olmalıyız” şeklinde konuştu. Bu çağrıya tüm Türkiye'den destek beklediklerini de ekledi.

reklam

YORUM YAP