

Batuhan KAYA/{siteDomain}- İzmir'de, 12 Temmuz 2024 tarihinde meydana gelen elektrik faciasında, İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz, su birikintisinin bulunduğu yolda elektrik akımına kapıldı. Deniz’i kurtarmaya çalışan İnanç Öktemay, ona temas ettiğinde elektrik çarpması nedeniyle hayatını kaybetti. Olayın ardından açılan davada birçok sanık yargılanma sürecine girdi. Bugün İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, dokuz tutuklu sanık tekrar hâkim karşısına çıktı. Olay sırasında suya dokunan ve daha önceden tanık olarak ifade veren Ersin Eren Çavga, davaya şikayetçi olarak katıldı. Çavga, “Esnaf olarak burada herkesi tehlikeye karşı uyardım. Ölmediğim için özür dilerim. Elektrik çarpmasının ne olduğunu bilmiyorum. Bir adam can çekişiyordu, kurtarmak istedim. İlk defa hissettiğim bir darbe ile yere savruldum” dedi. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verirken, Çavga’nın davaya katılma talebi kabul edildi. Dava, 30 Eylül’e ertelendi.
Bilirkişi Raporu Üzerine Tartışmalar
Gediz Elektrik’in sunduğu rapor sonucunda bilirkişinin ek raporunda suç derecelerinin değiştiği avukatlar tarafından belirtildi. Raporda, Gediz A.Ş. ile ilgili değerlendirmelerin olduğu, ancak İZSU’ya dair bir değerlendirme yapılmadığı savunuldu. Ayrıca rapora yönelik “paçavra” eleştirisi getirildi. Mahkeme, rapora yapılan itirazı reddetti.
“Yaptığımız Tesis 9 Yıl Sorunsuz Çalıştı”
Duruşmada, önceki oturumlarda talep edilen ve GDZ Elektrik A.Ş.'nin işin yapımını üstlenen taşeron şirketlerden Demircan A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Demircan ve belgelerde imzası bulunan Yönetim Kurulu Üyesi Cenan Demircan hakkında ölüme ve yaralamaya neden olma suçlamasıyla dava açıldığı vurgulandı. Dava dosyası mevcut dosyalarla birleştirildi ve sanıkların SEGBİS aracılığıyla savunmaları alındı.
Ahmet Demircan, “Şirketin yönetim kurulu başkanıyım, yaklaşık 1000 çalışanımız var, bunun 50’si teknik eleman. İşimizi 2015 yılında yaptık, 200’den fazla tesis yaptık ve sorun yaşamadık. Yaptığımız tesis 9 yıl boyunca sorunsuz çalıştı” dedi. Cenan Demircan ise, “Yönetim kurulu üyesi olarak şantiye şeflerimizi görevlendirdik. İşimizi Ankara’dan yönetiyoruz. Soruşturma sürecindeki ifadelerimi tekrarlıyorum” şeklinde konuştu.
“Arızayı Onaramadığımızı Bildirdik”
GDZ Elektrik firmasında arıza onarım personeli olarak görev yapan tutuklu sanık Fırat Akbay ve aynı firmada arıza onarım ustası Mesut Türkan, daha önceki duruşmalarda kablolarla ilgili konular gündeme gelmişti. Mesut Türkan, “Arızayı onaramadığımızı Yavuz Üner’e bildirdik, o da başka bir ekip göndeireceğini belirtti. Onarım işlemi 8-10 saat sürecekti ama sonrasında bizi farklı bir arızayı onarmaya yönlendirdiler” şeklinde ifade verdi.
“Mafyatik İnsanlar Peşime Düştü”
Daha önce tanık olarak ifadesi alınan Ersin Eren Çavga, davaya katılma isteği olduğunu yineledi. Suya dokunduktan sonra çarpan Çavga, “İZSU mazgal çalışmasını yapana kadar burası düzelmişti. 9 Ocak’a kadar burası yanmaktaydı, ekip gelince derme çatma bir şey yaptı. Ben orada esnafım ve herkesi tehlikeye karşı uyardım. Ölmediğim için özür dilerim. Elektrik çarpmasının ne olduğunu bilmiyordum. O gün insanları ölümden kurtardım, o zaman vicdanım rahat olabilecek miydi? Keşke düzgün iş yapsaydınız ve insanlar ölmeseydi” dedi. Çavga, olaydan sonra uyku ilacı kullanmaya başladığını ve birkaç hafta boyunca kamera kayıtlarını çıkarmak için uğraştığını belirtti. Mafyatik insanların kendisini rahatsız ettiğini ve bu nedenle memleketinden ayrıldığını da sözlerine ekledi.
Duruşmada ara karar alındı. Kararda, tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına, bilirkişi raporunun reddedilmesinin reddine karar verildi. Ayrıca daha önce tanık olarak dinlenen Ersin Eren Çavga’nın şikayeti üzerine davaya katılma kararı verildi.