

İzmir, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanların sürekli olarak dile getirdiği bu tehlikeye karşı etkili önlemlerin alınmaması nedeniyle beklenen kötü senaryo İzmir'de gerçeğe dönüşmeye başladı. Kentin su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 10’un altına düştü.
Kentte Su Kesintileri Başladı
Kuraklık nedeniyle İzmir'de su kesintileri yaşanmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İZSU tarafından sürdürülen altyapı çalışmaları ve planlı kesintiler, kentin metropol ilçelerindeki vatandaşları zor durumda bıraktı. Bornova'ya yaklaşık 14 kilometre mesafede bulunan 500 haneden oluşan Yakaköy Mahallesi'nde suların kesik olması nedeniyle vatandaşlar sıkıntı yaşıyor. Su akmadığı için duş ve temizlik gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar, evlerine ve iş yerlerine tankerle su taşıyor.
“İzmir'in Dört Bir Yanında Yüzlerce Kuyu Açıldı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, su sıkıntısına çözüm olarak yeni kuyular açma yoluna gitti. Konuyla ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Devlet Su İşleri'ni (DSİ) işaret etti. Suyun temininde DSİ'nin sorumlu olduğunu, belediyelerin ise suyu dağıtmakla yükümlü olduğunu belirten Başkan Tugay, “Bir kuyu açarken de bunu DSİ izni ile yapabiliyoruz. İZSU özverili bir şekilde çalışarak yeni su kaynakları bulmak için tüm olanaklarını seferber etti. Çok sayıda yeni kuyu açıldı. Yer üstü su kaynaklarımız neredeyse yok. Barajlarda su seviyeleri az. Sürekli akan nehir ya da derelerimiz yok. Bu nedenle yeraltı su kaynaklarını değerlendirmek için İzmir'in dört bir yanında yüzlerce kuyu açıldı. Bugüne kadar bir çoğu işe yaradı ancak bu kuyulardan elde edilen sular da gün geçtikçe azalıyor. Yağmur yağmadıkça yeraltı su kaynakları tükeniyor. Tarımsal su tüketimini de sürdürülebilir hale getirmemiz lazım. Su ihtiyacımızı aşırı sulama ya da yüksek su talep eden bitkisel tarım yöntemleriyle kaybetmemeliyiz. Büyükbaş hayvanların da fazla su tükettiğini unutmamalıyız” şeklinde konuştu.
“Yerin Altından Su Çekilmesi Yanlış”
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuyla ilgili olarak {siteDomain}’ye açıklamalarda bulundu. Yaşar, yeraltından su çekilmesinin obrukların oluşumuna neden olduğunu belirtti. “Şu anda en büyük hatalardan biri yanlış tarım ürünleri seçimleri ve bunun sonucunda obrukların meydana gelmesidir. Teknolojiyle yeraltından su çekilirken bu işlem kirletilerek yapılıyor. Aslında nehirlerin temiz kalması gerekiyor. Su sorununu çözmek için 32 metreküp yeraltı suyu çekilmesi doğru değil. İzmir'de bu yıl yeraltından su çekimi yüzde 65 seviyelerine çıkabilir” dedi.