

İzmir'in Bergama ilçesinde dünyaya gelen Kafiyeci Mehmet Muhittin Efendi, felsefe ve hadis gibi birçok alanda söz sahibi olan, 41 eser bırakmış önemli bir İslam âlimidir.
Kafiyeci Mehmet Muhittin Efendi'nin Hayatı
Asıl adı Ebu Abdullah Muhammed Muhyiddin İbni Süleyman İbni Mes’ud Rumi-i Kafiyeci olan Mehmet Muhittin Efendi, Hicri 788 (Miladi 1386) yılında İzmir'in Bergama ilçesinde doğmuştur. Babası Süleyman olan Kafiyeci, ilk eğitimini Bergama'da tamamladıktan sonra ilim yolculuğuna çıkmıştır. Anadolu, İran ve Orta Asya'yı dolaşmış ve dönemin ilim merkezi olan Mısır'a ulaşmıştır.
Büyük Âlimlerle Tanıştı
Kafiyeci Mehmet, tesvir, hadis, fıkıh, usûl, mantık, nahiv, hey’et, kelam ve felsefe gibi birçok alanda derin bilgi sahibi olmuştur. Gezdiği yerlerde devrin büyük âlimleriyle tanışarak kendini sürekli geliştirmiştir. Mevlana Şemseddin Fenari, Mevlana İbni Melek ve Mevlana Burhaneddin Haydar gibi önde gelen ilim insanlarından faydalanmıştır.
Memlük Sultanı Eşref Barsbay döneminde Mısır’a giden Kafiyeci, burada büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Sultan tarafından kendisine bilimsel rütbe verilmiş olup, Mısır'daki ilim çevreleri onun meclislerinde bulunmaktan büyük onur duyduklarını ve bilgisinin son derece yüksek olduğunu ifade etmiştir.
'Kafiyeci' Denmesinin Sebebi
İmam Suyuti, “Tabakatü’n Nuhat” adlı eserinde Kafiyeci'nin meclislerine 14 yıl boyunca katıldığını ve her dersin daha önce duyulmamış bilgilerle dolu olduğunu belirtmiştir. Ona “Kafiyeci” denmesinin nedeni, İbni Hacib’in Kafiye adlı nahiv eserini uzun süre okutmuş olmasıdır.
41 Eser Kaleme Aldı
Hanefi mezhebine mensup Kafiyeci Mehmet Muhittin Efendi, Hicri 879 (Miladi 1474) yılında vefat etmiştir. Mezarı, Bergama'da Selçuk Minare ile Şadırvanlı Camii arasında bulunmaktadır. Hayatı boyunca kaleme aldığı 41 eser, onun ilmi birikimini ve felsefi derinliğini gözler önüne sermektedir.