

Türkiye’de artan enflasyon ve derinleşen yoksulluk nedeniyle milyonlarca vatandaş temel gıdaya ulaşmakta zorluk çekerken, Güzelbahçe Belediyesi dikkat çekici bir hizmet sunuyor. “Dayanışma Mutfağı” adıyla faaliyet gösteren aşevi, her gün yalnız yaşayan yaşlılar ve ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek ulaştırıyor. Aşevinde öğrencilere de ücretsiz yemek hizmeti sağlanıyor.
Hasta vatandaşlara da yardım eli uzatan projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, hizmete odaklandıklarını belirtti. İktidarın CHP’li belediyelere yönelik gözaltı ve soruşturmalarla baskı kurmaya çalıştığını vurgulayan Günay, iktidarın ‘siyasi operasyonlara’ rağmen halkın temel ihtiyaçlarına odaklanmaya devam ettiklerini söyledi.
“Aç Kalmamaları İçin Elimizden Gelen Her Şeyi Yapıyoruz”
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok vatandaşın gıda bulmakta zorlandığını ifade eden Günay, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Güzelbahçe Belediyesi olarak her gün 120 tane yalnız yaşayan 60 yaş üstündeki ailelere ve ihtiyaç sahibi olan ailelerin evlerine yemek götürüyoruz. Çünkü mevcut ekonomik şartlar insanları gerçekten aç bırakıyor. Aç kalıyorlar, bizleri arıyorlar. Bizler de onlara yeni açtığımız aş evimizden her gün yemek gönderiyoruz. Aç kalmamaları için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ayrıca burada bir etüt merkezimiz var. Çocuklarımız burada yemeklerini yiyip ardından etüt merkezinde ücretsiz olarak üniversiteye hazırlanmaktadır. Gençlerimize burada yemek veriyoruz. Yaşlıların evlerine gönderiyoruz. Bu sayı her gün artıyor. Başladığımızda 60 kişiyle yola çıktık, şu an 127 kişiye ulaştık. Her gün bu sayı artıyor.”
“Günlük Kalori İhtiyacına Göre Hazırlanıyor”
İktidar kanadından gelen ‘porsiyonları küçültün’ söylemlerine cevap veren Günay, “Burada üç çeşit yemek çıkıyor. Her gün mutlaka makarna veya pilav, etli bir yemek, çorba ve tatlıyı ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyoruz. Bu konuda büyük bir memnuniyet var. Biz küçültmeyecek, azaltmayacak, aksine bunu büyüteceğiz. Soğan ekmek devri kapandı. Gıda mühendisimiz ve gıda teknikerimiz ile birlikte bir insanın günlük kalori ihtiyacına göre yemeklerimizi hazırlayıp halkımıza sunuyoruz. Bu yemeklerle dört kişilik bir ailenin bütçesine devletin verdiği asgari ücret kadar destek sağlıyoruz” dedi.
“Halkımızın Bütün İhtiyaçlarını, Siyaseti Bir Tarafa Bırakıp Karşılıyoruz”
19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınma sürecini hatırlatan Günay, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de büyük bir yoksulluk var. Hükümet politikası olarak her gün biraz daha siyasetle uğraşırken biz CHP’li belediyeler olarak insanlara nasıl ulaşabiliriz, neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Biz inandığımız yolda yürümeye devam edeceğiz. Genel başkanımızın politikasını uygulayacağız. Halkımızla yan yana el ele verip ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İktidar her gün başka bir operasyon yapıyor ama biz bu operasyonlardan geri adım atmayacağız. Aş evlerimizde, etüt merkezlerimizde ve kreşlerimizde halka hizmet vermek için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Açlık, yoksulluk her gün artıyor. Bununla mücadele eden muhalefet var. Biz bu mücadeleye korkmadan devam edeceğiz. Her şey çok güzel olacak. İktidar, siyasi manevralarla ilgilenirken biz halkın aç kalmaması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.”
“Küçük Bir Aileyiz Burada”
6 Şubat’taki Hatay depreminin ardından İzmir’de Güzelbahçe Belediyesi’nin aşevinde aşçı olarak çalışmaya başlayan İsa Kort, yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:
“Çok acı bir durum. Evimiz yıkıldı, evsiz kaldık. Hatay’a gidemiyorum. Oradaki sıkıntılar dayanılmaz. Orada hayat normalleşmedi. Şu an hayat orada ölümden beter. Kimse bizi sahiplenmedi. Geldiğimde iş buldum ve aileme buradan ev temin ettim. Başkan işsiz olduğumu öğrenmiş, benimle iletişime geçti. ‘Yapabilir misin?’ dedi. ‘Aşçıyım’ dedim ve işe alındım. Burada çalışmak çok rahat. Psikolojik olarak burası bana çok iyi geliyor. Burada kardeşlerimiz var, küçük bir aileyiz.”
“Hayır İçinde Bulunmak Bizim İçin Kutsal Bir Şey”
Yoksullara yardım eden bir işte çalışmanın önemini vurgulayan Kort, “Çok duygusal bir iş. Severek yapıyoruz. Yaşlılarımıza ve ihtiyaç sahiplerine daha dikkatli davranıyoruz. Çalışmak acılarımızı unutturuyor. Özellikle hayır içinde bulunmak bizim için çok kutsal bir şey” şeklinde konuştu.