

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun X (eski adıyla Twitter) hesabı, Türkiye’deki bir mahkeme kararıyla erişime kapatıldı. Alınan bu karar, uluslararası medyanın da ilgisini çekti.
Reuters haber ajansı, “Tutuklu İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu’nun X (Twitter) hesabı Türkiye’de engellendi” başlıklı haberiyle durumu gündeme taşıdı. Haberde, “Muhalefet partileri, İmamoğlu’nun tutuklanmasını siyasi bir çekişme ve antidemokratik bir karar olarak nitelendiriyor. Kamuoyu anketleri, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından halk desteğinin arttığını ve bu durumun, onun 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a karşı en güçlü rakip olacağı yönündeki kanaatleri pekiştirdiğini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.
“Ciddi Endişelere Yol Açtı”
Bloomberg, ”Muhalefet protestolarının ardından X, tutuklu Türk Belediye Başkanı’nın sayfasını engelledi” başlığıyla, bu kararın, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından muhalefet ve kamuoyunun tepkileri doğrultusunda alındığını belirtti. Ayrıca ifade özgürlüğü konusunda, “İmamoğlu’nun tutuklanması ve sosyal medya hesabının engellenmesi, ülkede ciddi endişelere yol açtı. Uluslararası gözlemciler ve insan hakları kuruluşları, Türkiye’deki bu gelişmeleri yakından izliyor ve eleştiriyor” değerlendirmesi yapıldı.
AFP’nin Okurlarıyla Paylaştığı Gelişmeler
Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP), “Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın X hesabına erişim engellendi” başlıklı haberinde, ”İnternet sansürü ve engellenen siteler hakkında Türkiye’de raporlar yayımlayan EngelliWeb isimli denetleme grubu, X hesabından yaptığı açıklamada, İmamoğlu’nun hesabına erişimin ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle engellendiğini bildirdi” şeklinde yer alan bilgileri paylaştı.
“İfade Özgürlüğüne Yönelik Bir Saldırı”
ABD merkezli haber ajansı Accosiated Press (AP), ”X, Türkiye’nin talebi üzerine tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın hesabına erişimi kısıtladı” başlıklı bir haberde, ”Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun X (eski adıyla Twitter) hesabına erişim engellendi. Bu hamle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli siyasi rakiplerinden birine karşı atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. Tutuklu olmasına rağmen sosyal medya platformunda aktif kalmaya devam eden İmamoğlu’nun avukatları, erişim engeline itiraz etmeyi planlıyor. Muhalefet partileri ise bu durumu Türkiye’de ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırı olarak değerlendiriyor” ifadelerine yer verdi.