reklam
reklam
DOLAR38,7786% 0.39
EURO43,8944% 0.27
STERLIN51,6488% 0.37
FRANG46,6481% 0.44
ALTIN4.143,57% 0,97
BITCOIN103.710,200.088
reklam

CHP’li Zeliha Aksaz Şahbaz: Toplumun ruhsal sağlığı çöküşte

Yayınlanma Tarihi : Google News
CHP’li Zeliha Aksaz Şahbaz: Toplumun ruhsal sağlığı çöküşte
reklam

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Şahbaz’ın açıklamasında şu söylemler yer aldı:

Halkın ruh sağlığı gözden kaçırılamaz

“Türkiye’de her yıl binlerce genç psikoloji bölümlerinden mezun olurken, kamuda istihdam olanakları maalesef onlara kapalı kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın 2025’te açıklanan 15 bini aşkın sağlık personeli alımının içinde yalnızca 30 psikolog kadrosu bulunmaktadır. Ülkemizde 166 psikoloji bölümü mevcut olup, her yıl yaklaşık 13 bin kişi bu bölümlerden mezun olmaktadır. Ancak mezunların büyük bir kısmı ya işsiz kalmakta ya da güvencesiz koşullarda çalışmak zorunda kalmaktadır. Bugün Türkiye’de yaklaşık 150 bin psikolog, meslek yasası ve kamu desteği olmadan tek başlarına bırakılmış durumdadır.

Toplumun ruhsal sağlığı ağır bir çöküntü içerisindedir

Toplumun ruhsal sağlığı ciddi bir çöküntü içindedir. Depremler, yoksulluk, göç, şiddet ve eşitsizlikler halkın ruhsal iyilik halini tehdit etmekte ve milyonlarca insan profesyonel desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu şartlar altında ruh sağlığı hizmetlerinin piyasa koşullarına terk edilmesi, sosyal devlet anlayışıyla çelişmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Arjantin’de her 100 bin kişiye 222 psikolog düşerken, bu sayı Türkiye’de yalnızca 10 ile 30 arasında kalmaktadır. Bu çarpıcı durum, ülkemizde ruh sağlığının sistematik olarak ihmal edildiğini gözler önüne sermektedir.

Türkiye’de psikologlar hala bir meslek yasasına sahip değildir

Üstelik Türkiye’de psikologlar hâlâ bir meslek yasasına sahip değildir. Bu durum, hem mesleki tanımda belirsizliğe hem de danışanların güvenliği açısından ciddi riskler yaratmaktadır. 1219 sayılı yasa ve 29 Mart 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik, yalnızca “klinik psikolog” unvanı taşıyanlara serbest meslek hakkı tanımaktadır. Lisans düzeyinde mezun şeklindeki psikologlar, mesleklerini icra edememektedir. Diğer sağlık meslek mensuplarına tanınan serbest çalışma hakkı, psikologlardan mahrum bırakılmakta ve bu, meslektaşlara karşı bir adaletsizlik olduğu gibi halkın ruh sağlığı hizmetlerine erişimini de kısıtlamaktadır.

Son 10 yılda antidepresan kullanımı yüzde 75 arttı

Son 10 yıl içinde antidepresan kullanımının yüzde 75 oranında artması, ruh sağlığı alanındaki ihtiyaçları bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda kamu eliyle sunulacak, bilimsel temellere dayanan ve erişilebilir ruh sağlığı hizmetleri zorunlu hale gelmiştir. Psikologlara kadro tahsis etmeyen bir iktidar, halkın ruh sağlığını da görmezden gelmiş demektir. Bugün, mesleki etik ilkelerine uygun bir şekilde çalışan tüm psikologların 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü’nü kutluyoruz. Kamuda istihdam, meslek yasası ve güvenceli çalışma koşulları sağlanana kadar bu mücadeleye birlikte devam edeceğiz.”

reklam

YORUM YAP