

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde ve Osmaniye’de Kurum görev alanında bulunan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bölge toplantısında bir araya geldi. Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgede 66 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmi ilan ve reklam yayımladığını, 1 gazete ve 6 internet haber sitesinin de bekleme süresinde olduğunu ifade etti. Erkılınç, yılın ilk 3 ayında Adana Bölge Müdürlüğüne bağlı illerdeki süreli yayınlara 89 milyon 325 bin 231 TL’si resmi ilan, 13 milyon 354 bin 790 TL’si resmi reklam olmak üzere toplam 102 milyon 680 bin 21 TL kaynak aktarıldığı bilgisini paylaştı.
Mevzuattaki asgari şartlar düşürülmeyecek
Süreli yayın temsilcileriyle yapılan görüşmelerde nüfusa ve okur azlığına vurgu yapılarak gazetelerin asgari fiili satış, internet haber sitelerinin asgari ziyaretçi trafik ve asgari kadro şartlarının düşürülmesi gerektiği talep edildi. Erkılınç, bu konuları değerlendirerek, “Gelinen aşamada özellikle gazetelerin asgari fiili satış adedi şartının düşürülmesi mümkün değildir. Mevzuatta yapılacak değişiklik, birçok madde ve düzenlemeyi etkilemektedir. Asgari fiili satış adedi kriterleri iller bazında hazırlandığından bir ilin talebini gerçekleştirmek, zaten olması gerekenin altında bulunan satış adedi alt sınırını daha da aşağıya çekmek anlamına gelecektir. Bir gazete 70 aboneye ulaşamıyorsa, kimin ne yapması gerektiğini vicdanlarınıza bırakıyorum. İnternet haber sitelerinde asgari trafik şartını zaten yüzde 50 düşürdük, fakat birçok haber sitesinin trafikleri bir anda yarıya indi. Kadro meselesinde de durum açıktır. Bu kadar zorlamaya ve işin içinden çıkılmaz hale getirmeye ne gerek var?” dedi.
Yerele özel mevzuat yapamıyoruz ancak genele uygulanabilir önerileri mutlaka hayata geçiriyoruz
Kurumun, resmi ilan ve reklam desteğini ‘gazete çıkarılsın’ diye değil, yayımlanan gazetelerin ‘bağımsız ve güçlü’ olmaları için verdiğine dikkat çeken Erkılınç, “Güç birliği” konusunun önemine vurgu yaptı. “Nüfusu az olan illerde bile 4-5 gazetesi olan patronlar veya 8-10 gazete yayın yapanlar görülmekte. Bu tablo karşısında kendimiz ikna olamamışken başkalarını ikna etmek oldukça zor.” ifadesini kullanan Erkılınç, birleşme konusunda kimseyi zorlamadıklarını ancak gerçeği dile getirmekten geri kalmayacaklarını belirtti.
“Genel Müdür olarak atandığım günden bu yana geçen 3 yılda 4. kez bölgeye geldim ve tüm şehirlerimize aynı önemi veriyor, dinlemeye özen gösteriyoruz. Gelen tüm talepleri gündemimize alıp değerlendiriyoruz. Yayına ve şehre özel mevzuat elbette yapamayız, ancak makul ve genele uygulanabilir önerileri hayata geçiriyoruz. Ulaşılamayan, toplantılarımıza katılamayan yayınlar için temmuz ayında dijital ortamda iletişim formu oluşturacağız.” diyen Erkılınç, bu sayede gelecek tüm görüş ve önerilerin mevzuat değişikliği çalışmalarında kullanılacağını belirtti.
Tedbirler uzayacak; kademeli geri dönüş olabilir
Marmara Denizi’nde 23 Nisan günü meydana gelen deprem ve yaşanan artçı sarsıntılar, 6 Şubat depremlerinde bölge insanının yaşadıklarını bir kez daha hatırlattı. Erkılınç, Yüce Allah’tan Türkiye’yi her türlü felaketten korumasını diledi. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgedeki yayınlara yönelik mücbir sebep kapsamında tedbirler alındığını hatırlatan Erkılınç, “Yönetim Kurulumuzu deprem sabahında olağanüstü toplantıya çağırdık. Bölge Müdürlüklerimiz aracılığıyla ilk bilgiler ışığında felaketten etkilenen 10 ildeki yayınların tüm haklarını koruma altına aldık. Çalışanlarını kaybeden, evi, işyeri, matbaası yıkılan yayınlarımız oldu. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. O dönemde gazetelerin internet haber siteleri için başvuru takvimi işliyordu, bölgedeki yayınlarda 3 ay ilave süre tanıdık. Gazetelerde fiili satış şartı aramadık ve denetlemeleri sadece ziyaret çerçevesinde yaptık. 6 aylık periyotlarla uzattığımız tedbirleri internet haber sitelerini de kapsayacak şekilde genişlettik. Halen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri için 30 Haziran 2025 tarihine kadar tedbirlerimiz sürüyor. Gelen talepler ve bölge müdürlerinin görüşleri depremin etkilerinin sürdüğü yönünde. Bu nedenle Yönetim Kurulumuza adı geçen iller için aldığımız tedbirleri 2025 yılı sonuna kadar uzatmayı teklif edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Erkılınç, tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasına yönelik görüşleri de değerlendirdiklerini belirtti. Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Adana Bölge Müdürü Çetin Oranlı’nın katıldığı toplantı, katılımcıların görüşlerinin alınması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi. Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantıları, 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü Gaziantep’te devam edecek.