

Çalık Holding’in Türkmenistan’daki tesislerinde çalışırken işten çıkarılan Erol Eğrek, tazminatını alamadığı gerekçesiyle gittiği Şişli Esentepe’deki holding binası önünde yaklaşık 10 kişi tarafından dövüldükten sonra hayatını kaybetti. Erol Eğrek’in iş arkadaşları, bugün Çalık Holding önünde toplanarak işverene seslerini duyurdu. İşçiler adına konuşma yapan Ahmet Karaarslan, 180 kişinin daha tazminatının ödenmediğini belirterek, “Hakkımızı istemeye geldik diye bizi de mi döverek öldüreceksiniz?” diye sordu.
Bizim de Hakkımız Verilmedi
İşçiler şunları ifade etti:
“Hakkını talep ederken İstanbul Çalık Holding binası önünde güvenlik görevlisi ve Çalık’ın korumaları tarafından darp edilerek, dövülerek hayatını kaybetti. Bizler de katledilen işçi arkadaşımız ile aynı fabrikalarda çalıştık. Bizim de hakkımız verilmedi. Ey Ahmet Çalık, hakkımızı vermen için daha kaç işçinin ölmesi gerekiyor? İşçi olarak senden sadaka değil, alacaklarımızı talep ediyoruz. Mezarda mı ödeyeceksin? Ey Ahmet Çalık, yetkililerden destek istiyoruz. Ölüyoruz. Sesimizi duyun artık. Emek sömürüsüne dur demeli. Türk adaletine, savcı ve hakimlerimize sesleniyoruz. Gecikmiş adalet zulümdür. İşçilerin hakkı teslim edilsin. Vicdanlı herkese sesleniyoruz. Bu ölen işçinin alacakları kul hakkıdır. Kul hakkı zaman aşımına uğramaz. Sesimizi duyun. Ölüyoruz. Biz 180 işçi olarak Çalık’tan hakkımızı almak için dava açtık. 9 yıldır mahkemelerde sürünmekteyiz. Bizim sulh olduğunuz 33 işçiden ne farkımız var?”
Biz Alacaklarımızı, Hakkımızı İstiyoruz
Çalık Holding’in Türkmenistan’daki tesislerinde çalışan ve alacaklarını alamayan işçi Atanur Güneş, ANKA’ya şunları dile getirdi:
“Çalık Holding tarafından 2000 yılında Türkmenistan’a işçi olarak götürüldüm. 17 yıl orada çalıştım. 17 yıl sonra bir kağıda imza atmamız istendi. Biz de atmayı kabul etmedik. Bu yüzden bizi tazminatsız, mesaisiz, ikramiyesiz hiçbir hakkımızı vermeden işten çıkardılar. 9 yıldır mahkememiz sürüyor. Hiçbir sonuç alınamadı. Biz sadaka istemiyoruz. Kimseye bir şey talep etmiyoruz. Biz alacaklarımızı, hakkımızı istiyoruz.”
1 Kuruş Vergi Ödemeyen İnsana Bu Kadar Hizmet Neden?
Diğer bir işçi Ahmet Karaarslan ise şu sözleri söyledi:
“Malatya’dan geliyorum. 1997 yılında Çalık bünyesinde işe başladım. 1997’nin Temmuz ayında Türkmenistan’da çalışmamı istediler. Bizzat Ahmet Bey ile görüştüm. Bizler Türkmenistan’ın örf ve adetlerini bilmeyiz. Ahmet Bey aracılığıyla görevlendirilerek gittik. Orada 19,5 yıl çalıştık. Ne sigortamız ödendi, ne tazminatımız, ne de mesai ücretlerimiz alındı. Hem arkadaşımızı anmaya hem de sesimizi duyurmaya, alacaklarımızı istemeye geldik. Ben aylık yaklaşık 10.000 liraya yakın vergi ödüyorum. Bu şirket sahibi 6 yıldır 1 kuruş vergi ödemiyor. Neden devletin TOMA’ları, polisleri burada? 1 kuruş vergi ödemeyen insana bu kadar hizmet neden? Amacınız ne?”