reklam
reklam
DOLAR38,8554% 0
EURO43,7115% 0.76
STERLIN51,9525% 0.63
FRANG46,5780% 0.38
ALTIN4.037,55% 0,91
BITCOIN104.787,20-0.646
reklam

Van Gölü’nde Kuraklık Alarmı: Tehlike Giderek Büyüyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Van Gölü’nde Kuraklık Alarmı: Tehlike Giderek Büyüyor
reklam

Küresel iklim değişikliğinin ciddi sonuçlarından biri olan kuraklık, özellikle Van Gölü Havzası’nda etkisini artırmaya devam ediyor. Havzanın önemli illerinden Bitlis’teki göller de Van Gölü ile benzer biçimde önemli su kayıpları yaşamaktadır.

Van Gölü’nün yanı sıra, Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki Aygır ve Arin gölleri ile Ahlat ilçesindeki Nazik ve Nemrut Krater gölleri de ciddi su çekilmeleri ile karşı karşıya kalıyor.

Su seviyesinin düşmesiyle birlikte, Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki Van Gölü kıyılarında mikrobiyalitler yüzeye çıkmış durumda.

Yağışların beklenenden az olması ve bilinçsiz tarımsal sulama amacıyla açılan kuyuların, Nemrut kalderasında bulunan gölü de olumsuz etkilediği bilgisi verilmektedir.

Beu Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, başta Van Gölü olmak üzere, göllerde sürekli bir su seviyesi düşüşü yaşandığını belirtmiştir.

Binlerce Sondaj Kuyusu Açıldı

Elmastaş, önümüzdeki dönemde su çekilmelerinin devam edeceğini ifade ederek, “Van Gölü Havzası’nda son yıllarda kuraklığa bağlı bir su seviyesi düşüşü yaşanmakta. Van Gölü’nün kıyıları gezildiğinde de gözlemleyebileceğimiz şekilde bu düşüş belirgin. Düşüşün en önemli sebebi yağışlardaki azalma. Yani kuraklık son 4-5 yıldır yaşanmakta,” dedi.

Gölü besleyen en önemli kaynakların yağışlar ve tatlı su kaynakları olduğunu vurgulayan Elmastaş, “Yeraltı suları burada önemli bir kaynak, ancak son yıllarda Van Gölü Havzası’nın kuzeyinde ve batısında, özellikle Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Erciş’te binlerce sondaj kuyusu açıldı. Yeraltı suyu tarımda kullanılıyor fakat plansız bir kullanım söz konusu. Aşırı su çekimiyle yeraltı tablasındaki su seviyesinde de düşüşler yaşanıyor,” şeklinde konuştu.

Prof. Elmastaş, “Yeraltı su tablasından beslenen birçok kaynak, artık kuruma noktasına gelmekte. Bu nedenle gölü besleyen kaynaklarda azalma meydana geldi. Dolayısıyla Van Gölü’nde seviye düşüşü önümüzdeki süreçte de devam edecek gibi görünüyor,” diyerek uyarıda bulundu.

Van Gölü’nde Seviyeler Düşüyor

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Karşılaşılması muhtemel kuraklık, yakın gelecekte de sürecek. Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Van Gölü Havzası’ndaki diğer göllerde de benzer durumlar gözlemlenebilir. Van Gölü ile birlikte Arin Gölü’nde de benzer bir seviye düşüşü görülmektedir. Ayrıca Nemrut Kalderası içindeki göllerde de bu alçalmayı görebiliyoruz. Göl dibindeki bazı kayalıkların yüzeye çıktığını da fark edebiliyoruz. Bu durum, bölgesel bir kuraklık olarak ifade edilebilir. Tüm göllerde seviye düşüşü yaşanmaktadır, fakat özellikle Van Gölü’nde bu durum daha belirgindir.

reklam

YORUM YAP