

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, asılsız ihbar ve çağrılara uygulanacak cezaların artırılmasına yönelik “Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” için görüşmelere başlanacak. Acil çağrı merkezine yapılan asılsız ihbarların takibi sonrasında olay yerine giden ekipler tarafından bu durumun tespit edilmesi durumunda, ilgili kişilere 15 bin lira ceza uygulanması planlanıyor. Ayrıca, acil çağrı merkezini asılsız olarak meşgul eden şahıslara verilecek para cezası ise 250 liradan 1,500 liraya yükseltilecek.
Bu hafta TBMM’de Genel Kurul ve komisyonlarda çalışmalar devam edecek. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, Kamu İşveren Heyeti, Cumhurbaşkanının görevlendireceği bir bakan veya Cumhurbaşkanı yardımcısı tarafından yönetilecek ve bu heyette Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenmiş bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri yer alacak.
Kabahatler Kanunu’ndaki düzenlemeyle asılsız çağrı ve ihbarlar için uygulanan idari para cezaları artırılıyor. Bu kapsamda, Acil Çağrı Merkezini meşgul etmek amacıyla arayan veya ısrarla çağrı bırakan kişilere, il valileri tarafından verilen 250 liralık ceza, 1,500 liraya çıkarılıyor.
Ayrıca, asılsız ihbarın olay yerine giden ekiplerce tutanakla tespit edilmesi durumunda, bireylere il valileri tarafından 15 bin lira idari para cezası verileceği ifade ediliyor. Bu ihlallerin bir yıl içerisinde tekrarı halinde uygulanacak idari para cezası ise iki katına çıkıyor.
Bakanlıklara Yeni Müşavir ve Uzmanların Atanması
Genel Kurulda ele alınacak olan Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Anayasa Mahkemesinin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etmesi sebebiyle getirilen yasal yenilikleri içeriyor.
Devlet Memurları Kanunu’ndaki değişiklikle birlikte, bakanlıklarda özel önem taşıyan konularda bakan müşaviri atanmasına imkan tanınacak.
Bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilmesi kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek.
Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde gerekli güvenlik şartlarına uygun olarak yapılacak düzenlemelerle birlikte, Harcırah Kanunu, Taşıt Kanunu, Devlet İhale Kanunu, Kamu Konutları Kanunu, Kamu İhale Kanunu gibi kanunların uygulanması, Cumhurbaşkanlığına devredilecektir. Söz konusu kanunlarda düzenlenen hususlar ve mali işlemlerin usulleri Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’ndaki değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında, bağlı kurullarda ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ile İletişim Başkanlığı dışındaki bağlı kuruluşlarda, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nde çalışan kamu görevlilerinin sendika üyeliği ve sendika kurma hakkı bulunmayacak.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nda yapılan güncellemeye göre, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından atanan biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere 11 üyeden oluşacak. Cumhurbaşkanınca seçilecek üyelerin görev süresi dolmadan iki ay önce durum, Kurum tarafından uygun iletişim araçlarıyla halka duyurulacak. Başvurular Cumhurbaşkanlığına yapılacak ve yeni atanan üyeler, görev süresi sona eren üyenin görev süresinin bitişinden itibaren göreve başlayacak.
Teklif ile hâkim ve savcılar dışındaki, pozisyona dayalı olarak kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen kişiler, kendi kurumlarının onayıyla diğer kamu kurumlarında maksimum bir yıl süreyle geçici olarak görevlendirilebilecek.
Devlet memuru bulunmayan kamu kurumlarının teşkilatlarıyla ilgili düzenlemelere göre, bu kurumların hizmetleri Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli çalıştırmaya ilişkin hükümleri olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle yürütülebilecek.
Üst kademe devlet yöneticisi pozisyonlarına atanabilmek için Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen şartları taşımak gerekmektedir. Ayrıca, üst kademe yöneticilere atanacak kişilerin, kamu kurumlarında dört yıllık yükseköğrenim sonrasında çalıştıkları süreler hesaplanacaktır.
Cumhurbaşkanlığına süreli atama ile gelen üst kademe yöneticiler, görevden alma nedenleri arasında kurumsal hedeflere ulaşılamaması da dikkate alınacak.
Üst kademe kadrolarında çalışanların yıllık kademe ilerlemesi ve üç yıl içinde derece yükselmesi, kazanılmış hak aylık derecelerinin yükselmesinde dikkate alınacaktır.
Komisyonlarda Görüşülmesi Beklenen Teklifler
Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunda salı günü Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, çarşamba günü ise İller Bankası Genel Müdürlüğü, TOKİ ve Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş.’nin 2021-2022 yıllarına ait hesapları ele alınacak.
Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan karma komitede, salı günü Kamu Denetçiliği Kurumunun aldığı tavsiye kararlarına kurumların uyum oranının artırılması amacıyla değerlendirilecektir.
Dışişleri Komisyonunda, çarşamba günü uygun bulma kanun teklifleri incelenecek. Görüşülmesi beklenen teklifler arasında;
- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Devleti Hükümeti Arasında Suçluların İadesine Dair Antlaşmanın Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi,
- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Devleti Hükümeti Arasında Hukukî ve Ticari Konularda Karşılıklı Adli Yardımlaşmaya Dair Antlaşmanın Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi,
- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gabon Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi,
- Afrika Kalkınma Fonu Kuruluş Anlaşmasının Tadiline Dair 23/5/2023 Tarihli ve F/BG/2023/04 Sayılı Guvernörler Kurulu Kararının Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi,
- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi’nin 30 Ekim 2024 Tarihli ve 01/2024 Sayılı Kararının Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi,
- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Romanya Hükümeti Arasında Askeri Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasına İlişkin Kanun Teklifi.