

Aliağa’da bulunan Ravago Petrokimya fabrikasında süregelen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, işverenin sunduğu önceki yüzde 15,75 ve ardından yüzde 30’luk zam teklifinin ardından çıkmaza girdi. İşçiler, bu teklifleri ‘hakaret’ olarak değerlendirdiklerini belirterek masadan kalktı ve protesto eylemlerine başladı. Fabrikada Petrol-İş sendikasının işyeri temsilcisi Akın Damar, TİS sürecindeki zorlukları {siteDomain}’ye aktardı.
Damar, fabrikada sendikaya üye 460 işçi bulunduğunu belirterek, “Bu işyerinde 7 dönemin ardından Toplu İş Sözleşmesi yapıyoruz fakat bu dönem, ülkenin ekonomik ve siyasi koşulları nedeniyle işverenin tüm tasarruflarını işçilerin maaşlarından sağlamak istemesiyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.
“Bu Teklifleri Hakaret Olarak Değerlendiriyoruz”
Damar, işverenin sunduğu teklifleri küçümseyici bulduklarını ifade ederek, “İşveren önce bize yüzde 15,75 zam teklifi sundu. Daha sonrasında biz yüzde 125’lik bir talepte bulunduk. Petrokimya sektöründe bazen 12-16 saat çalışıyoruz. Üstüne bir de vergiler belimizi büküyor. Bu teklifin bizi küçümsediğini düşünüyoruz. 17 Nisan’dan sonra ilk görüşmemiz önümüzdeki günlerde olacak ve o dönemde de yüzde 30 teklif getirmişlerdi. Bu rakamları hakaret saydık ve bunu direkt olarak yüzlerine söyledik” şeklinde konuştu.
“Çocuklarımızın Beslenme Çantalarını Dolduramıyoruz”
Damar, Aliağa ve Türkiye genelindeki yaşam standartlarını göz önünde bulundurarak mevcut ücretlerle çocuklarının beslenme çantalarını doldurmakta bile zorluk çektiğini dile getirdi. “Aliağa’da kiralar 25-30 bin TL arasında ve bizim ortalama maaşımız 35 bin TL civarında. Geçim sağlamakta zorlanıyoruz. Çocuklarımızı okula gönderiyoruz ama harçlık bile veremiyoruz, beslenme çantalarına yiyecek koymakta zorluk çekiyoruz. Bütün bu sıkıntılar artık işçilerin canına tak etti” ifadelerini kullandı.
“Anlaşma Sağlanmazsa Greve Gidiyoruz”
Damar, 20, 23 ve 29 Mayıs’taki görüşmelerde uzlaşma sağlanamazsa 17 Haziran’da greve çıkacaklarını belirtti. “Eğer bu görüşmelerde bir ilerleme kaydedemezsek, tepki eylemlerimiz daha da büyüyecek. Yemek yememe eylemleri yapma kararı aldık. Zaten şu an herhangi bir mesaiye katılmıyoruz ve işverenin etkinliklerine katılmıyoruz; görüşme tarihlerini bekliyoruz. Mayıs ayı itibariyle grev ilanımızı astık, anlaşma sağlanamazsa 17 Haziran’da greve çıkacağız. Son teklif işverenden geldi ve aslında bir geri adım atıldığı görünmekte” dedi.