reklam
reklam
DOLAR39,8361% 0.03
EURO47,0977% 0.18
STERLIN54,9088% 0.15
FRANG50,3617% 0.27
ALTIN4.275,53% 1,12
BITCOIN105.946,66-1.486
reklam

Araç sahiplerini ilgilendiren düzenleme: Ağır hasarlı ve 'pert' kriterleri değişiyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Araç sahiplerini ilgilendiren düzenleme: Ağır hasarlı ve 'pert' kriterleri değişiyor
reklam

Araç sahiplerini ilgilendiren düzenleme: Ağır hasarlı ve 'pert' kriterleri değişiyor

Araç sahipleri için heyecan verici yeni bir düzenleme, 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde 'pert sayılma' kriterlerinde kapsamlı değişiklikler yapılacak.

Artık hasar oranı yüzde 60'ın altında kalan araçlar, tamir edildikten sonra trafiğe geri dönebilir hale gelecek.

Tam hasar ve ağır hasar ayrımı belirginleşiyor

Yeni düzenlemeye göre; tam hasar ve ağır hasar arasında net bir ayrım yapılacak. Bir aracın KDV dahil onarım masrafı, aracın piyasa değerini aşarsa, araç tam hasarlı sayılacak ve sigorta şirketi tarafından tazminat ödenerek hurda tescil belgesi düzenlenecek.

Hasar oranı yüzde 60'ı geçerse, araç ağır hasarlı olarak değerlendirilecek.

Kaza sonucu oluşan onarım bedeli, aracın piyasa değerinin yüzde 60'ını aşarsa, araç ağır hasarlı kabul edilecek. Eğer hasar oranı yüzde 60'ın altında kalıyorsa, araç 'ağır hasarlı' sınıfına dahil edilmeyecek.

Dikkat edilmesi gereken parçalar

Bazı parçaların zarar görmesi durumunda, hasar oranı yüzde 60'ın altında olsa bile araç pert olarak değerlendirilecek. Bu parçalar arasında şasi kolları, marşpiyeller, tavan sacı, hava yastıkları gibi unsurlar yer alıyor. Ayrıca, elektrikli araç bataryası ve enerji hatları ile ana elektrik tesisatı da bu kapsamda değerlendiriliyor.

Noter işlemiyle çekme belgesi alınacak

Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi için noter işlemiyle çekme belgesi düzenlenecek. Bu belge, sigorta şirketine sunulmadan tazminat ödemesi yapılmayacak.

Tüm bu süreçlerin yönetiminde karar mercii eksperler olacak. Araç sahibi ya da sigorta şirketinin müdahalesi olmaksızın hasar durumu, eksper raporlarıyla belirlenecek. Eksperler, raporlarını 5 iş günü içinde Sigorta Bilgi Merkezi’ne bildirmekle yükümlü olacak.

Yeni sistemde, yüzde 60’ın altında hasar almış ancak kritik parçası etkilenmemiş olan araçlar tamir edilebilecek ve trafiğe çıkabilecek. Ancak bu araçların ikinci el piyasa değerinin, emsallerine göre yüzde 50’ye kadar düşebileceği göz önünde bulundurulmalı. Örneğin, değeri 1 milyon TL olan bir aracın 550 bin TL’lik hasar kaydı, piyasa değerini ciddi oranda etkileyebilir.

Hasarlı araçlar, doğru şekilde tamir edilmesi durumunda tekrar trafiğe çıkabilecek. Şasisi zarar görmemiş ama sadece kaporta aksamı etkilenmiş olan araçlar güvenli bir şekilde kullanılabilir. Özellikle çamurluk, kapı ve kaput gibi parçalar ince saclardan üretildiği için kolayca deforme olabilir, ancak bu durum her zaman ciddi bir arıza anlamına gelmez.

reklam

YORUM YAP