

Sağlıklı şehirler oluşturmanın önemi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Kent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kültegin Ögel’in moderatörlüğünde bağımlılıkla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Tugay, Yürütülen Çalışmaları Paylaştı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen üye belediyelerin temsilcilerini selamlayarak toplantının açılışında, “Bir arada olmak bize güç veriyor” ifadelerini kullandı. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak gerçekleştirilen projeleri aktaran Başkan Tugay, danışma kurulunu genişletip farklı çalışma grupları kurduklarını ve İzmir’de üye belediyelere teknik destek sağlayacak bir ofis açtıklarını dile getirdi. Bu ofisin yurt dışından alınacak hibe ve desteklerle güçlü bir şekilde çalışacağını belirtti.
“Madde ve Kumar Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun”
Birliğin 43. Olağan Meclis Toplantısı’nda bağımlılıkla mücadele çalışmalarının önemine değinen Başkan Tugay, “Bağımlılık konusundaki tartışmalar, aslında karşımızdaki sorunun ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor.
Yapılan işlerin yaygınlık düzeyini ve üye belediyelerimizin bu konudaki endişelerini gözler önüne serdiğini belirtti. Her birimiz, kente döndüğümüzde daha fazlasını yapabilmek üzerine düşünmek zorundayız.” dedi. Ülkenin ve dünyanın sosyolojik sorunlarla karşılaştığını, sadece madde bağımlılığı değil, kumar bağımlılığının da yaygınlaştığını vurguladı.
“Doğru Politikalar Uygulanmalı”
Başkan Tugay, Türkiye ve dünya genelindeki iklim krizinin sonuçlarının ciddiyetini belirterek, “Kuraklığın devam etmesi halinde zorlanacağımız sorunlar olacak.” ifadesini kullandı. Bu yılki don olaylarının tarımda rekolte kaybına neden olduğunu ve Türkiye genelinde atık yönetimi ile ilgili sıkıntıların bulunduğunu açıkladı. Ayrıca, denizlerde, göllerde, toprakta ve havada ciddi bir kimyasal kirlilik yaşandığını ifade etti. “Geri dönüşüm ve atık yönetiminde başarısızız,” diyen Tugay, bununla birlikte karbon emisyonlarının düşürülmesi ve yenilenebilir enerji üretiminin artırılması gerektiğini vurguladı. Kendi başına bırakılmayacak bu konularda kamu otoritelerinin kısıtlamalar getirmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Toprak Sağlığı ve Gıda Güvenliği Ciddi Sorun”
Toprak sağlığı ve gıda güvenliği konularının ülke genelinde çok fazla önem arz ettiğini dile getiren Başkan Tugay, Türkiye’de marketlerde ve pazarlarda satılan gıdaların yaklaşık üçte birinin insan sağlığına zararlı pestisit içerdiğini açıkladı. Ayrıca, yurt dışında ihraç edilen ürünlerin bir kısmının geri geldiğini, merdiven altı üretimlerin sağlıksız olduğunu belirtti. Science Dergisi’nin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye’nin ağır metallere maruz kalması açısından ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti. “Bu durumun göz ardı edilmesi büyük bir sorumsuzluktur,” dedi. Sağlıklı Kentler Birliği olarak bu meselelerin üstesinden gelmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Başkan Tugay, konuya duyarlılıkla yaklaşılması gerektiğini kaydederek, “Siyasetten bağımsız bir perspektifle, hep birlikte ülkemizin sağlık, refah ve demokrasi açısından çaba sarf etmemiz gerekir,” diyerek sözlerini tamamladı.