

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Sivas ve Tunceli bölgelerinde gazetelerin ve internet haber sitelerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bu bölgede 25 gazete ve 20 internet haber sitesinin resmi ilan ve reklam yayımladığını, bir gazete ve bir internet haber sitesinin ise bekleme sürecinde bulunduğunu belirtti. Erkılınç, 2025 yılının ilk üç ayında Malatya Bölge Müdürlüğüne bağlı yayınlara toplamda 36 milyon 230 bin 265 lira kamu desteği sağlandığını paylaştı.
Tedbirleri yıl sonuna kadar uzatmak istiyoruz
Son üç yıl içinde dört kez bölgeyi ziyaret ettiğini ve özellikle 6 Şubat 2023 depremlerinin etkilediği yayınlara özel önem verdiklerini ifade eden Erkılınç, “Yüce Allah, ülkemizi ve milletimizi her türlü felaketten korusun. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet diliyorum. Kahramanmaraş merkezli depremler, 10-11 şehirde etkisini gösterse de özellikle Malatya, Adıyaman ve Hatay’ı kapsayan bölgede çok yıkıcı oldu. Süreli yayınlarımız, faaliyetlerini uzun süre ortak alanlarda ve prefabrik yapılarda sürdürmek zorunda kaldı. Bu durumdaki yayınlarımız hala var. Kurum olarak depremin ilk gününden itibaren yaptıklarımızı burada ifade etmeyeceğim çünkü sizler şahitsiniz. Adana’da kamuoyuyla paylaştığım düşüncemizi burada bir kez daha ifade etmek isterim. 4 ilimize ilişkin alınan ve Haziran ayında bitecek olan kolaylaştırıcı tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılması konusunda teklifimizi Yönetim Kurulumuzun gündemine getireceğiz. Umarım Yönetim Kurulumuz bu teklifi olumlu bularak karara bağlayacaktır. Ayrıca yayınlarımızın mevzuattan çok uzaklaşmamasını da arzuluyoruz. Kademeli geçiş söz konusu olabilir, konuyu içimizde uzun uzadıya değerlendireceğiz.” dedi.
Sorumluluklarda deprem bahane olmamalı
Yaşanan depremin sonuçlarının bilindiğini ve bölgedeki yayınların öncelenmesine ve korunmasına devam edileceğini dile getiren Erkılınç, kolaylaştırıcı tedbirlere rağmen yayınların nitelikli içerik üretiminde yaşanan zorlukların deprem bahanesiyle makul görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde bazı değişiklik önerileri üzerinde çalıştıklarını ve yaz sonunda toplanacak Genel Kurulun gündemine getirmeyi planladıklarını aktaran Erkılınç, yaz aylarında duyurulacak dijital iletişim formu aracılığıyla ülke genelindeki yayınlardan görüşlerinin alınacağını kaydetti. Bu durumun katılımcılık ve şeffaflık adına bir ilk olacağını vurguladı.
Yayınlarımız geçen 2 yılı adeta heba etti
Yapılan yasal değişiklikle internet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınmasının mesleğin sürdürülebilirliği açısından hayati önemde olduğunu belirten Erkılınç, resmi ilan yayımlama hakkına sahip gazetelere tanınan birçok kolaylığa rağmen dijital yayıncılıkta istenilen seviyeye ulaşılmadığını dile getirdi.
Erkılınç, şunları sözlerine ekledi: “Girişimlerimiz sayesinde internet haber siteleri için ikinci bir resmi ilan ve reklam ekosistemi kuruldu. Bu mecrada çalışanların özlük haklarına ilişkin uzun zamandır devam eden sorunlar giderildi. İlk 6 ay boyunca asgari trafik şartlarına yönelik uygulama yapmadan resmi ilan ve reklam desteği sunduk. İstedik ki, yayınlarımız bu sürede kazandıklarını dijital alt yapı yatırımlarına yönlendirsin, cihazlarını yenilesin, dijital mecralara uygun donanımları satın alsın, insan kaynağını güçlendirsin. Ancak bu şekilde hareket eden yayınların sayısı çok az oldu. Geçtiğimiz 2 yıl, adeta heba edildi. Basılı gazeteciliğin geleceğine dair tartışmaların yapıldığı, ölüm yılına ilişkin tahminlerin öne çıktığı bir dönemde ayağınıza gelen tarihi fırsatı geri çevirdiğinizi görmek bizleri derinden üzüyor.”
Müstakil internet haber siteleri daha başarılı
Ülke genelinde “haber” kategorisinde faaliyet gösteren 10 binin üzerinde internet haber sitesi bulunduğunu, bunlardan yaklaşık bininin nitelikli olduğunu ifade eden Erkılınç, basılı gazetecilikteki olumsuz alışkanlıkların internet sitelerine yansımaması için yapılan uyarıların dikkate alınmaması nedeniyle gazetelere ait haber sitelerinin mevzuata uymakta zorluk çektiğini belirtti.
İnternet haber sitelerinin yalnızca dijital mecra üzerinden faaliyet göstermeye başlamalarının sağladığı tecrübe ile çok daha başarılı olduklarını gözlemlediklerini vurgulayan Erkılınç, “Sadece internet haber siteleri, okuyucunun isteklerini ve ilgi alanlarını çok iyi biliyor. Habere ulaşma ve yayımlama kabiliyetleri oldukça yüksek. Ayrıca, Kurumumuz görev alanına girene kadar ekonomik olarak ayakta kalmayı öğrenmişler. Bu durumdaki müstakil internet haber siteleri, taşıdıkları bu avantaj ile ziyaretçi trafik şartlarını sağlama ve mevzuatımıza uyumda neredeyse hiç zorluk çekmediler.” şeklinde konuştu.
Kurumun paydaşı olmak en büyük güvencedir
Başvuruların alınmaya başlandığı 2023 yılından bugüne kadar 500’e yakın internet haber sitesinin Kurum görev alanına girmek üzere müracaat ettiğini aktaran Erkılınç, resmi ilan ve reklam yayımlayan internet haber sitesi sayısının 350 ila 400 arasında değiştiğini belirtti.
Erkılınç, “500 siteden 100 kadarı mevzuata uymakta zorluk çektiği için resmi ilan haklarından vazgeçti. Geriye kalan sitelerimizin bir kısmı dönemsel olarak şartları taşıyamadıkları için ilan akışları duruyor. 300 haber sitesi ise sistemini tamamen kurarak düzenli bir şekilde ilan ve reklam yayımlamaya devam ediyor. Yaklaşık 100 civarında internet sitesi, zaman zaman resmi ilan ve reklam yayımlıyor. 400 kadar da sadece resmi reklam yayımlayan haber sitemiz bulunmaktadır. Yapılan saha araştırmaları, Kurumumuza şimdiye kadar başvurmayan 200’e yakın internet haber sitesinin, asgari trafik başta olmak üzere mevzuatımızın birçok şartını karşılayabilecek durumda olduğunu göstermektedir. Ancak bu haber sitelerinin başvurmaması nedeniyle sorun yaşamamaları için Kurum görev alanına girmeye ve paydaşımız olmaya davet ediyorum. Resmi ilan ve reklam ekosistemine dahil olmak, yayınlarımız için en büyük güvencedir.” dedi.
Toplantı, Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Malatya Bölge Müdürü Haşim Poyraz’ın da katılımıyla görüşlerin alınması ve soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.
Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantılarının ikinci turu, 16 Mayıs Cuma günü Diyarbakır’da yapılacak toplantıyla sona erecektir.