reklam
reklam
DOLAR38,7718% -0.05
EURO43,6331% 0.4
STERLIN51,8063% 0.25
FRANG46,4096% 0.42
ALTIN4.030,56% -0,57
BITCOIN103.498,250.744
reklam

Bornova’nın köyleri eskiye dönüyor: Vergilere ve sulama giderlerine indirim!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bornova’nın köyleri eskiye dönüyor: Vergilere ve sulama giderlerine indirim!
reklam

Bornova’nın Köyleri Eskiye Dönüyor: Vergilere ve Sulama Giderlerine İndirim!

2012 yılında kabul edilen yasa ile mahalle yapılan Bornova’nın 12 eski köyü, yeniden kırsal mahalle statüsüne kavuşuyor. Ekonomik yapılarını büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayandıran köylüler, Bornova Belediye Meclisi’nden çıkan kararların ardından kırsal kalkınmaya sağladığı destek için Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’ye teşekkür ettiklerini bildirdi.

Bu karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de onay aldıktan sonra tarım amaçlı yapılar için emlak vergileri ve sulama giderlerinin indirimli olacağını belirtiyor.

“Tarımı ve hayvancılığı geliştirecek çalışmalara hız vereceğiz”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, köy kimliğini korumak isteyen vatandaşlara destek verdiklerini ifade ederek, “Bu bölgelerin üretimden kopmaması ve tarım ile hayvancılığın gelişmesi için çaba gösteriyoruz. Köy statüsünün yeniden kazandırılması ile kooperatifler aracılığıyla bu alanda daha aktif çalışmalara başlayacağız” dedi.

Köyler ve beldeler dönüştürülmüştü

Büyükşehir Yasası ile Türkiye çapında 16 bin 220 köy ve 1.053 belde mahalleye dönüşmüştü; köylerin meraları, gayrimenkulleri ve ortak mal varlıkları belediyelere devredilmişti.

Tarımsal faaliyetler, hayvancılık ve kırsal yaşam bu değişimden büyük ölçüde etkilenmiş olsa da köyler üretim faaliyetlerine devam etti.

Köylüler Anlatıyor: “Şehirde yaşamıyorum ki mahalle olayım”

Buna ek olarak, Bornova Belediye Meclisi’nden geçen kararın ardından Bornovalı çiftçilerin memnuniyeti dikkat çekti. Beşyol’da yaşayan vatandaşların görüşleri şu şekilde:

Yaşar Yılmaz / Beşyol Mahallesi Muhtarı:

“Bizim isteğimiz köy statüsüne yeniden dönmekti. Mahalle olmak bize üretimde kısıtlamalar getirdi. Beşyol’un kırsal mahalle statüsüne geçmesi, tarım, tavukçuluk ve hayvancılık alanlarında daha özgürce hareket etmemizi sağlayacak. Sayın Başkanımız Ömer Eşki sürekli yanımızda oldu, kendisine çok teşekkür ediyoruz.”

Cemil Güler / 65 yaşında / Çiftçi:

“Ben hayatım boyunca toprağın üstünde çalıştım. Fabrika nedir bilmem. Şehirde yaşamıyorum ki mahalle olayım. Benim köylü olmam gerek. Belediye Başkanımız Eşki köyümüze sık sık gelir ve bizimle çay içer; Allah razı olsun.”

Gönül Koncagül / 58 yaşında / Çiftçi:

“45 yıldır bu topraklarda üretmeyi sürdürüyorum. Mahalle olduktan sonra meralarımız elimizden alındı. Hayvancılığımızı bırakmak zorunda kaldık. Başkanımız sayesinde yeniden umutlandık. Bahçemizde yetiştirip hem kendimiz tüketiyoruz hem de ülkemize katkıda bulunuyoruz.”

Ali Yılmaz / 58 yaşında / Çiftçi:

“Kırsalda yaşıyoruz, çiftçiyiz, bağımız ve bahçemiz var. Biz mahalle değil, köyüz. Kırsal mahalle statüsü bize nefes aldıracak. Başkanımıza teşekkür ediyoruz.”

Mustafa Koncagül / 68 yaşında / Çiftçi:

“2B yasasından sonra birçok kişi topraklarını devretmek zorunda kaldı. Meramız kalmadı ve hayvancılığımız bitti. Ancak şimdi yeniden kırsal mahalle olma fırsatı yakalıyoruz. Bu umut bile bizi sevindiriyor.”

reklam

YORUM YAP