

DİSK Genel İş İzmir’e bağlı 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, 3 No’lu Şube Başkanı Serap Yılmaz ve 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar, İzTV’de Nil Kahramanoğlu ile Gündem Özel’in konukları oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde (İzBB) devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin konuşulduğu programda, TİS sürecindeki son durumu anlatan Gül, “İZENERJİ olarak 24 maddemiz kaldı. 28 Mayıs’a kadar bu maddelerin bağıtlanmaması durumunda 29 Mayıs’ta greve çıkacağız. Bu konuda kararlı olduğumuzu da bildirdik. Umarım tatlıya bağlanır. Her zaman söylerim, en iyi toplu sözleşme masada bitendir. Belediyemizde ilkleri yaşıyoruz. Uzun yıllar sonra grevi konuşuyoruz” dedi.
Herkese zarar verir
İşçilerin yüzde 80 zam talebini kabul etmedikleri yönündeki iddiaları reddeden Yılmaz, “İZELMAN ve EGEŞEHİR’de yalnızca paraya dayalı maddeler kaldı. Normalde 2025-2026 diye toplu sözleşme yapıyoruz ancak Cemil Başkan’ın bürokratları bize Ocak 2024 taban ücreti üzerinden zam yapıyor. Yüzde 80’i buraya göre hesaplıyorlar. 2025’in değil 2024’ün yevmiyelerine zam yapıyorlar. Bu da yanılma oluyor” açıklamasını yaptı.
İzBB’nin işçilerin 180 bin lira maaş istedikleri şeklinde söylemlerini değerlendiren Gül, “Bu tamamen kamuoyunu yanıltan ve halkla işçiyi karşı karşıya getiren bir söylemdir. Geçen yıl aldığımız yüzde 67’lik oranı versin onu kabul edeceğiz. Bugün ulusal kanallara çıkıp anlattıklarında İzmir için farklı bir şekilde konuşuyor. Bunun kimseye yararı olmaz. Hem belediyeye hem emekçilere zarar verir. 180 değil, 90 bin lira verirlerse bugün kabul ederiz. Böyle bir süreçteyiz” şeklinde konuştu.
Maaş ödemelerindeki sıkıntıların sürdüğünü dile getiren Gül, “Bayram sürecine girdik. Bugün 40 bin lirayı ödeyemeyen belediyemiz yarın bu zam oranlarını aldığımızda nasıl ödeme yapılacak? Aziz Kocaoğlu ‘Daha radikal önlemler alın’ dedi. Bu radikal önlemler işçilerin ekmeğe el uzatmaksa bu söylemlerden vazgeçmek gerek. Muhalefet sokağa çıktığında asgari ücretin az olduğunu söylüyor. Bunu söyleyen bir muhalefet partisinin belediyesinde bizi de aza sürüklememelidir. Bizim belediyeye kilit vurmak gibi bir niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.
Adalet istiyoruz
“Derdimiz TİS’i masada bitirmek” diyen Yılmaz ise, “Çünkü uzun yıllardır İzBB işçileri greve çıkmış değil. İzmir’deki vatandaşları mağdur etmek istemiyoruz. Ancak bizler de ev geçindiriyoruz, çocuklarımıza bakmak zorundayız. Hak, hukuk, adalet diyerek sokaklardalar bizle de 23 bin işçinin hakkını, hukukunu, adaletini istiyoruz. Bu ay ikramiye ayımız ancak henüz bunun ödenmesine dair bir adım atılmadı. Dışarıdan bakıldığında belediye işçileri yüksek ücret alıyor gibi görülüyor ama öyle değil” diye konuştu.
Belirsizliğe itildi
İZENERJİ’de görev yapan özel güvenliklerin işkolunun değişmesi nedeniyle sendikadan üyeliklerinin düşmesi sürecine dair açıklamalarda bulunan Kenar, “Bu TİS sürecinin özel güvenlik emekçilerini ayrıştıran bir durumu da oldu. Üzüldüğümüz bir nokta var; bakanlığın yayınladığı genelgeyi sendikayla istişare etmeden uygulayan bir belediye yönetimi oldu. 3 bini aşan çalışanın NACE kodları değiştirildiği için üyelikleri düşürüldü. Son süreçte devam etmekte olan TİS’ten ‘yararlanacaksınız’ da demiyorlar ‘yararlanamazsınız’ da demiyorlar. Yani 3 bini aşkın kişiyi bir belirsizliğe itmiş durumdalar. İzBB bürokratlarına bu işlemi neden yaptıklarını sorduğumuzda sığındıkları yer genelge, bizimki ise kanunlar. Bu genelgeyi uygulamamak için kanun maddeleri var. Bu vicdanları yaralayan bir uygulama olmuştur.”