reklam
reklam
DOLAR38,7006% -0.19
EURO43,4475% 0.15
STERLIN51,6578% 0.3
FRANG46,2539% 0.44
ALTIN4.008,92% 1,21
BITCOIN103.720,440.462
reklam

Düğün Yapacaklar Dikkat: Müziklere Telif Ücreti Getirildi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Düğün Yapacaklar Dikkat: Müziklere Telif Ücreti Getirildi
reklam

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), müzik kullanılan işletmeler için yeni bir telif uygulaması başlattığını açıkladı. Düğün salonları, mağazalar, kuaförler ve restoranlar gibi halka açık mekanlardan müzik yayını yapılması durumunda artık telif hakkı ödenmesi gerekecek. MESAM Başkanı Recep Ergül, bu düzenlemeyle ilgili olarak çeşitli bilgiler paylaştı.

Cumhuriyet’in haberine göre Ergül, “Öncelikle dijital alanı çözdük. Radyo ve televizyonlar ile ilgili eksiklikler de giderildi. Sıra düğün salonları, kuaförler ve güzellik merkezleri gibi işletmelere geldi” dedi.

Ergül, telif hakkı uygulamalarının kapsamının genişletildiğini vurguladı.

Ayrıca, yeni düzenlemenin müzik eserlerinin doğru bir biçimde kullanılmasının ve sanatçıların haklarının korunmasının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Ergül, bu uygulamanın aslında 1951 yılında yürürlüğe girdiğini ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun halen geçerliliğini koruduğunu belirtti. MESAM, bu çerçevede yaklaşık 30 bin eser sahibinin hakkını koruduğunu da sözlerine ekledi.

Tüm Alanlardan Telif Toplamakla Görevli

Kurumun, müziğin kullanıldığı tüm alanlardan telif toplamakla yükümlü olduğunu dile getiren Ergül, “İlgili yasayla Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlıyız” şeklinde konuştu.

“Şimdi Sıra Diğer İşletmelere Geldi”

Düğün salonları, kafeler, kuaförler ve güzellik merkezleri gibi işletmelerin bu telif yükümlülüğü altında olduğunu belirten Ergül, “Bu durum, kanunla 74 yıl önce güvence altına alındı” ifadelerini kullandı. Öncelikle dijital ve yayıncı kuruluşlara öncelik verildiğini, şimdi ise diğer işletmelere geçildiğini kaydetti.

Düğün salonlarının yıllardır bu konuda bilgilendirildiğini hatırlatan Ergül, kamuoyuna yansıyan uygulamaların öncesinde yazışmalarla duyurular yaptıklarını ifade etti. Uyarıların dikkate alınmaması durumunda yasal hakları dahil çeşitli yaptırımların devreye girdiğini belirtti.

Söz konusu işletmelerden “30 senedir neredeydiniz?” sorusunu aldıklarını belirten Ergül, son 4 yıldır teşkilatlanmayı tamamlayarak sahada daha aktif hale geldiklerini söyledi.

Telif Ücretleri Sanatçılara Aktarılacak

MESAM’ın, diğer meslek birlikleriyle federasyon çatısı altında bir araya geldiğini hatırlatan Ergül, bireysel kullanımlarda telif talep edilmediğini ancak işletmelerde durumun farklı olduğunu vurguladı. Düğün salonlarının daha yüksek tarifelere tabi olduğunu, kuaförler gibi yerlerde ise daha düşük ücretlerin uygulandığını ifade etti.

Telif gelirlerinin kültürel mirasın korunmasına önemli katkılar sunduğunu dile getiren Ergül, Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçıların hak sahiplerine bu gelirlerin aktarıldığını belirtti. Müzik yayını yapmayan işletmelerden ücret talep edilmediğini de sözlerine ekledi.

Dijital mecralardan elde edilen teliflerin daha sistematik bir şekilde işlendiğini, fiziksel işletmelerden alınan teliflerin ise puanlama sistemine göre dağıtıldığını ifade etti. Bu sistemin dünya genelinde uzun süredir uygulandığını belirten Ergül, alınan telif ücretlerinin ne işletmecileri ne de müşterileri zor durumda bırakacak düzeyde olmadığını, sanatçılara destek olma hedeflerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

reklam

YORUM YAP