

19-25 Mayıs tarihleri arasında Buca Belediyesi’nin Hasanağa Parkı’nda gerçekleştirdiği 1. Buca Kitap Günleri, birçok yazarın okurlarıyla bir araya gelmesine olanak tanıyor. Etkinliğin 6. gününde, {siteDomain} Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve Halk TV’den Gözde Şeker, “Normal neydi?” sorusunu ele aldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide, ülkenin mevcut normal hâli tartışıldı. Gazeteci Kartal, etkinliğin amacını; “Politikacıları yüz yüze getiriyoruz ki sorunlara samimi bir pencere açalım isteriz. Bu meselede yurttaşları ve özel konukları bir araya getirmek istedik.” şeklinde ifade ederek, konuyu Gözde Şeker’e bıraktı.
Karpuz gibi ikiye ayrıldık
Halk TV’den Gözde Şeker, kutuplaşma üzerine bir örnek vererek, “Bu söyleşinin bir tarafı basit, bir tarafı da felsefi bir konu. Biraz ‘normal’ üzerine konuşup, ardından soru-cevap yapalım.” dedi. Şeker, “En son ‘normal’i ne zaman tartıştık? ‘Normal neydi?’ diye sorsak çoğunuz siyasete göndermede bulunacaksınız.” dedi. Özgür Özel’in ‘normalleşmek’ ifadesinin ardından Özel’e tepki gösterenlerin olduğunu belirten Şeker, “Harekete geçemiyorsak ne yapacağız? Karpuz gibi ikiye ayrıldık, yıllarca bir bütün olarak kalan bu karpuzu nasıl tekrar bir araya getirebiliriz?” diye sordu. “Bu normal değil. Çocukluğunuz böyle miydi? Yanımızdan geçenlere selam vermekten çekiniyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yorgun ve öfkeliyiz
Gözde Şeker, “Normal bir hayatımız yok, günden güne normalden uzaklaşıyoruz. Anormalin normalleşmesi konusunda ne düşünebiliriz? Nedir bu anormal? Normali belirleyen yasalar ve anayasal düzen. Toplumların normları belirlediğini unutmamalıyız. Aklımızdaki normalleşmeye izin verdiğimiz şeylerin farkında mıyız?” diyerek, gençlerin 23 yıllık AKP döneminde mevcut durumu hiç görmediklerini hatırlattı. “Ama bizler yorgun ve öfkeliyiz. ‘Aman ne olacak’ diyerek boş vermek, anormalleri normalleştiriyor.” dedi.
B planı
Şeker, “B planımız nedir?” diye sorarak, seçimlerde iktidarın sürekli değişmediğine işaret etti. “Her 4 yılda bir sandık başına gitmek yeterli değil. Anayasal haklarımızı ararken tutuklanıyoruz. Bu olumuz durumlara sürdürülebilir bir tepki veremiyoruz.” dedi. “Yurttaşlık hakkını aramak için tutuklananlar marjinalleştiriliyor ve bizler ‘ah vah’ edip unutuyoruz.” diyerek dikkat çekti. Ayrıca, “Cezaevlerinde doluluk oranları tarihi zirveye ulaştı.” bilgisi verildi.
Cezaevi kapasiteleri dolu
Gazeteci Gözde Şeker, “Cezaevleri tarihimizde hiç olmadığı kadar kalabalık. 380 bin kapasiteli cezaevlerinde şu an 403 bin mahkum var.” dedi. Antigone’nin uzlaşmaz çelişki üzerine konuşan Şeker, toplumsal normların sağlandığı zamanlar yaşandığını ifade etti.
Kendi normalimizi dayatmadıkça…
Gazeteci Kartal, “İktidarın yarattığı normallik karşısında kendi normalimizi tarif edebilirsek kendimizi daha iyi hissedebiliriz. Hatırlarsınız, ‘Pardon’ isimli bir film yapılmıştı. Ancak artık bu durumu yaşayan insanlar var ve bizler gözlerimizin önünde olan gerçeklerle karşı karşıyayız.” dedi. “Anayasa tartışmaları sağlıklı bir şekilde yapılmadığı sürece, insanca yaşanabilir bir dünya mümkün olamaz. Bizlerin yaratmaya çalışacağı normal, toplum için hayati önem taşıyor.” diyerek, anormalin normalleşmemesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.