

Yavru aslan Pars'ın İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda diğer aslanlar tarafından öldürülmesi, {siteDomain} üzerinden yayımlanan haber ile birlikte Türkiye genelinde büyük bir yankı uyandırdı. Olay karşısında tepki gösteren hayvanseverler sosyal medya üzerinden yoğun bir paylaşımda bulundu. Pars'ın ölümünün ardından Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı önünde toplanan İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, durumu protesto ederek Doğal Yaşam Parkı ve tüm hayvanat bahçelerinin kapatılması gerektiğini dile getirdi.
Doğal Yaşam Parkı'ndaki Sarsıcı İddialar
Pars'ın ölümü, “Duyarlı bir vatandaş” ismiyle gazetemize iletilen bilgiye göre, İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda başka korkunç iddiaların olduğunu ortaya koydu. İddialara göre, parkta hayvanların ihtiyaçlarını anlayacak bir yönetici dahi bulunmuyor ve personel rotasyonu adı altında işçilere büyük bir baskı uygulanıyor.
Personel Rotasyonu Hayvanların Sağlığını Tehdit Ediyor
Söz konusu iddiaya göre, Pars'ın ölümünün başlıca nedeni, Doğal Yaşam Parkı'ndaki 15 yıllık aslan bakıcısının çocuk hayvanat bahçesine atanması. Rotasyon uygulamaları ile aslan bakıcısı çocuk hayvanat bahçesine, kanatlı bakıcısı aslanlara ve çocuk hayvanat bakıcıları da fillere yönlendiriliyor. Bu rotasyon uygulamaları neticesinde hayvanlar büyük zarar görmekte. Yaşanan olayların Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği'nin (EAZA) bilgisi dahilinde olduğunu, fakat EAZA'nın gelişmelerden haberdar olmadığını ifade edilmektedir. Sonuç olarak, personel rotasyonu hayvanların sağlığını tehdit ediyor.
Antilop Kafa Travması Geçirdi
Ayrıca iddialara göre, geçtiğimiz günlerde yaşam parkında bir personelin deneyimsizliği nedeniyle bir antilop hayatını kaybetmiş. Hayvanın Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne transferi sırasında, tecrübesiz bir personel antilobun peşinden koşarak yakalamaya çalıştığında hayvan korkudan kendisini duvara vurarak kafa travması geçirmekte ve ölmekte. Ölüme yol açan bu olayın gündeme gelmemesi için hayvanın hemen otopsisi yapılmış. Korkunç bir başka detay ise, antilobun hamile olması ve yavrusunun da bu durumdan etkilenerek yaşamını yitirmesidir. Darıca Hayvanat Bahçesi'nden getirilen 3 halka kuyruklu koati'nin çok küçük bir karantina kafesine konulması sebebiyle, iki tanesi birbirine girmiş ve hayatını kaybetmiş, yalnızca bir tanesi yaralı olarak kurtulabilmiştir.
Balıkların Ölümü Felaket Getirdi
İddialar bununla bitmiyor. Parktaki tropik merkezde KOI Balıkları'nın bulunduğu bir havuz mevcut. Normalde bu havuz sürekli taze su ile beslenmeli ve suyun oksijen seviyesinin düşmemesi sağlanmalıdır. Ancak, rotasyonla gelen bir personel taze su vanasını kapattığında, bütün balıklar yaşamını yitirmiş. Olay sonrasında “teknik bir arıza” yaşandığına dair rapor tutulmuş.
Yangından Hayvan Kurtulamadı
Bir yıl önce Yamanlar ormanında meydana gelen yangın sonrasında kurtarılan hayvanlarla ilgili de iddialar bulunuyor. İddiaya göre, yangından kurtardıkları hayvanların hiçbirisi doğal yaşam parkına canlı olarak varamamış. Yangından kurtarılan hayvanlar, taşıma sırasında kapalı kutular içinde bekletiliyor ve bu durum hayvanların havasızlıktan ölmesine yol açıyor. Olayla ilgili İzmir Doğal Yaşam Parkı yetkilileri ve Büyükşehir Belediye Başkanlığından bir açıklama yapılıp yapılmayacağı merak konusu.