reklam
reklam
DOLAR38,7668% 0.01
EURO43,1359% -1.24
STERLIN51,2542% -0.65
FRANG46,0249% -1.29
ALTIN4.039,28% -2,52
BITCOIN102.546,41-1.632
reklam

İzmir, Türkiye’nin İklim Kriziyle Mücadelede Öncüsü Olacak!

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir, Türkiye’nin İklim Kriziyle Mücadelede Öncüsü Olacak!
reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel düzeyde iklim krizine karşı önemli adımlar atmak amacıyla “COP İzmir” isimli bir organizasyon serisini başlattı. Bu organizasyon, yerelin sesiyle COP30’a katkıda bulunarak güçlü bir yerel mutabakat oluşturmayı hedefliyor. “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek: İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi” konulu oturum, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay yaptı.

“Her Uzun Yol, İlk Adımla Başlar”

Başkan Tugay, iklim krizi ile mücadelede atılması gereken ilk adımların önemine dikkat çekerek, “Her uzun yol, ilk adımla başlıyor. Sorunlar elbette var ama onları aşmanın yolu, önce ilk adımı atmaktan geçiyor. Çalışmaya odaklanmalıyız” dedi. Tugay, İzmir’e ve insanlığa değer veren herkese teşekkür etti.

Panele Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Pınar Okyay, Zeki Yıldırım, İsmail Mutaf ve ESHOT Genel Müdürü Övünç Özgen de katıldı.

“COP30 Kasım’da Brezilya’da Olacak”

İzmir’in COP İzmir’in kurucusu olduğunu belirten Tugay, “İzmir’i bu konuda aktif hale getirmek için çalışıyoruz. COP30, kasım ayında Brezilya’da gerçekleştirilecek. Sağlıklı Kentler Birliği’ni orada temsil edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Hiçbir Şey Yapmamak Felaket Getirir”

Başkan Tugay, iklim krizinin etkilerini vurgulayarak, “Yaşadığımız sorunların çoğu iklim değişikliğiyle bağlantılı. Eğer bir şeyler yapmazsak, hepimizi zorlu günler bekliyor” dedi.

“Kararların Uygulanması Gerekiyor”

Başkan Tugay, iklim konferanslarında alınan kararların uygulanmadığını ifade ederek, “Büyük ülkeler ve merkezi yönetimler kendi çıkarlarından vazgeçemiyor, bu da yerel yönetimlerin güçlenmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

İzmir’in duyarlı bir kent olduğunu belirten Tugay, iklim kriziyle ilgili eylem planlarının oluşturulduğunu aktardı.

“Su Problemi Yönetilemez Hale Geliyor”

Kuraklık konusuna da değinen Tugay, tarımın önemli olduğu şehirlerde su sorunlarının büyüdüğünü ifade etti. “Gıda güvenliği ve sağlıklı gıda üretimi konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” diyerek konunun önemine değindi.

“40 Yıl Önce Daha Temiz Bir Çevrede Yaşıyorduk”

Halk sağlığına dair görüşlerini paylaşan Tugay, “İklimin insan sağlığı üzerindeki etkileri gün geçtikçe artıyor, 40 yıl önceki çevre koşullarıyla kıyasladığımızda çok daha sağlıksız bir durumdayız” dedi.

“Süreç İzmir’den Başlatılacak”

Toplantıya katılan ICLEI Ağı Küresel Savunuculuk Ekibi Yöneticisi Yunus Arıkan, iklim krizinin birçok paydaşın katkısıyla çözüleceğini belirtti. “İklim sürecinin yerelde hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Arıkan, yerel aktörlerle birlikte süreci İzmir’den başlatmayı hedeflediklerini ifade etti.

İklim Kriziyle Mücadele İzmir’den Yayılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle başa çıkmak için yerel paydaşlarla iş birliği yapmak amacıyla bir çatı yapı kurmayı planlıyor. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, bu süreci başlatacak.

Üç Oturumla Devam Edecek

Açılış sonrası, birinci oturum İzmir’in Gıda Perspektifi başlığıyla başlayacak. İkinci ve üçüncü oturumlarla gıda güvenliği ve tarımsal konular ele alınacak.

COP İzmir Tarihleri

COP İzmir, 23 Mayıs, 30 Mayıs, 10 Haziran ve 27 Haziran tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

COP Nedir?

COP, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde her yıl yapılan Taraflar Konferansı’nın kısaltmasıdır.

reklam

YORUM YAP