

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, turizm işletmeleri başta olmak üzere alışveriş merkezleri ve eğitim tesisleri gibi yoğun insan bulunan alanlarda denetim çalışmalarını sürdürüyor. Bol çeşitli işletmelerin denetlendiği kentte, acil çıkış kapıları, acil çıkış yolları, acil durum yönlendirme levhaları ve merkezi erken algılama sistemleri gibi can ve mal güvenliği unsurları titizlikle inceleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü ekipleri, turizm işletmelerinden alışveriş merkezlerine kadar yoğun insan hareketinin olduğu yerlerde denetimlerini aralıksız devam ettiriyor. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği çerçevesinde, yangın kaçış merdivenleri, acil çıkış kapıları, yön bulma tabelaları ve duman algılayıcı cihazlar dahil birçok hayati önlem denetleniyor. Eksiklikler, tutanak altına alınarak işletmelere bunları gidermeleri için süre tanınıyor.
Sürekli Denetim Yoğunlaştı
İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü İtfaiye Amiri Mehmet Ekim, sürekli gerçekleştirdikleri denetimlerin son zamanlarda oldukça arttığını, günde yaklaşık 60 işletmeyi denetlediklerini ifade etti. Denetimler sırasında karşılaştıkları eksiklikleri paylaşan Mehmet Ekim, “Günde ortalama 60 işletme denetliyorsak, bunun yarısı otel. Denetim sonucunda birçok işletme kapatıldı. Sezona olumsuz başlayan tesisler mevcut. Denetimlerde birçok eksiklikle karşılaşıyoruz. İşletmelerin ruhsatı ve itfaiye raporu var. Ancak en büyük sorun, raporlara uyulmaması. Örneğin kat ilaveleri yapılmış, metrekare artışı gözlemlenmiş. Mutfak kapasitesi artırılmış, merdivenler bozulmuş, kapılar sökülmüş. Oysa mevcut itfaiye raporundaki şartların korunması ve rapor dışında değişiklik yapılmaması gerekmekte. İlgili değişiklikler için raporların güncellenmesi talep edilmelidir” şeklinde konuştu.
“Kat Sayısı 2'den Fazla Olan Otellerde En Az İki Çıkış Bulunmalı”
Turizm tesislerinde yangın çıkışlarının hayati önemine değinen Mehmet Ekim, şu açıklamalarda bulundu: “Yönetmelikler gereğince, toplam yatak sayısı 20’den veya kat sayısı ikiden fazla olan otellerde, her katta en az iki çıkış bulunması zorunludur. Tek katlı binalar dışında, iki ve daha yüksek katlı her binada yangın merdiveni ve yangın kapıları zorunlu hale getirilmiştir. Yapı yüksekliği 6,5 metreden fazla ve bina toplam kapalı alanı 1000 metrekareden fazla olan tesislerde duman dedektörleri aktif olmalıdır. Bu unsurlar temel unsurlardandır. Yangın söndürme cihazları, yönlendirme levhaları ve acil durum aydınlatma armatürleri de zorunludur. Bina yüksekliği ve yatak kapasitesi arttıkça, alınması gereken önlemler de buna göre değişiyor. İtfaiye raporu ve ruhsatı olan yerlerde, raporlara uygun kalanların sayısı neredeyse yüzde 10 civarındadır.”
“Kapıdaki Fitillerin 30 Dakika Boyunca Duman ve Alev Sızdırmaması Gerekli”
Yönetmelikler gereğince yataklı tesislerde iç koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması gerektiğini belirten Ekim, “Kapıların fitillerinin 30 dakika boyunca duman ve alev sızdırmaması gerekmektedir. Bu fitiller kapının tüm yüzeylerinde bulunmalıdır. Böylece koridordaki dumanın içeri girmesi engellenir. Aynı zamanda odanın içindeki yangın durumunda dumanın ve alevin dışarı çıkışı önlenir. Bu sayede kat kullanıcılarına zaman kazandırılmakta ve binanın tahliyesi sağlanmaktadır. Bu kapılar, herkesin can güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır” dedi.
Yangın dedektöründe numara bulunmasının, yangının hangi katta olduğunu kolayca öğrenip müdahaleyi kolaylaştırdığını belirten Ekim, Kartalkaya'da meydana gelen 78 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangının, mutfaktaki davlumbazın söndürme sisteminin eksikliğinden kaynaklandığını hatırlattı. Mehmet Ekim, işletme sahipleri ve yöneticilerinin tesislerde yangın önlemleri için gerekli kontrolleri düzenli aralıklarla yaptırmalarını istedi.