

İstanbul’da, tazminat almak amacıyla Çalık Holding’in Şişli’deki ofisine giden eski çalışan Erol Eğrek, güvenlik görevlileri olduğu iddia edilen yaklaşık 10 kişi tarafından dövülerek hayatını kaybetti. Eğrek’in ölümünün ardından işçi sendikaları ve çeşitli toplumsal gruplar, İzmir’de gerçekleştirilen protestolarla bu olayı kınadı. Alsancak ÖSYM Binası önünde bir araya gelen yüzlerce vatandaş, “Erol’un sesi susmayacak”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve “İşçilerin katili Saray rejimi” gibi sloganlar atarak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne doğru yürüyüşe geçti. Alanda gerçekleştirilen ortak basın açıklamasını EMEP İzmir İl Başkanı Elif Çuhadar yaptı. Çuhadar, hükümetin işçi cinayetlerindeki sorumluluğunu vurguladı.
Eğrek’in Talep Ettiği Tazminatın 540 Katı Kamu Kaynaklarından Aktarıldı
Çalık Holding’in aldığı yatırım teşviklerine dikkat çeken Çuhadar, “Çalık Holding, enerji, madencilik, finans ve medya gibi pek çok alanda, AKP dönemiyle birlikte Türkiye’nin en zengin gruplarından biri haline geldi. Kendi raporlarına göre, kamu kaynaklarından sağlanan yatırım teşviklerinin toplamı 2015 yılından itibaren 95.68 milyon dolar olarak kaydedildi. Bugünkü değeri ise yaklaşık 3.78 milyar lira. Yani Erol Eğrek’in talep ettiği ödenmeyen tazminatın tam 540 katı bu holdingin cebine girdi. Holdingin şirketleri, son üç yılda aldıkları bu teşvikler sayesinde kurumlar vergisi de ödemekten kurtuldu. Erol Eğrek, hakkını aramak için Çalık Holding’in kapısı önünde can verdi. Holding, Eğrek’in ölümünün ardından işçiye bir borcu olmadığını savundu ve Erol’un tüm haklarını alarak ayrıldığını iddia etti. Ancak, Eğrek’in yaptığı başvurular ve hukuki süreçler bu iddiaları çürütmektedir” dedi.
Paranın Yurt Dışına Kaçırılması İddiaları Cevapsız Kaldı
Çalık Holding’in İliç’te meydana gelen kazada 9 madencinin hayatını kaybettiği madenin ortağı olmasıyla ilgili iddialara da değinen Çuhadar, şunları ifade etti:
“Erol Eğrek, emeğinin hakkını almak için mücadele eden bir işçiydi. Alacakları için yasal süreçleri takip etti ve haklarını kazandı. Ancak, bu büyük holdinglerin sahiplerine, sömürdükleri işçilerin haklarını vermek zor geldi. Saray iktidarının çıkarlardan başka bir şey düşünmeyen düzeni, bu cinayetin baş sorumlusudur. Çünkü bu pervasızlıkları korundular. Siyanür sızıntılarına rağmen madenleri çalıştırdılar ve Erzincan İliç’teki iş cinayetinin ortağıydılar. Offshore şirketlerle yurt dışına para kaçırma iddiaları ise hala soruşturulmadı. 209 milyon lira vergi borcunun silinirken, işçi alacakları ödenmediği için haciz kararlarını bir günde kaldırma gücü nasıl bulundu?”
Yargılama Sürecinin Takibi Sürdürülecek
Yaşanan olayla ilgili olarak işçi cinayetlerine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Çuhadar, şu sözleri dile getirdi:
“Çalık Holding’in neden olduğu tüm suçların hesabı sorulacak. Ülkenin kaynaklarını patronlara ve sermayeye peşkeş çeken, holdinglerin yılmaz savunucusu Saray rejiminin bu saltanatına son vereceğiz. Ülkede daha fazla iş cinayeti, yoğun emek sömürüsü, uzun çalışma saatleri ve güvencesiz çalışmaya karşı toplumsal muhalefet ancak işçi sınıfının ve halkın örgütlü gücüyle durdurulabilir. Erol Eğrek’in ölümünden sorumlu olanlar ve buna yol açanların yargılanmasının takipçisi olacağız.”