reklam
reklam
DOLAR40,2562% 0.12
EURO46,9023% 0.45
STERLIN54,0814% 0.44
FRANG50,2888% 0.24
ALTIN4.333,30% 0,84
BITCOIN119.252,002.406
reklam

İzmir'de Hektarlarca Alan Kül Oldu: Yangınlara Karşı Drone Önerisi

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir'de Hektarlarca Alan Kül Oldu: Yangınlara Karşı Drone Önerisi
reklam

İzmir, haziran ve temmuz aylarında devam eden orman yangınlarının ardından kahran bir bilanço ile karşı karşıya kaldı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Çalışma Grubu tarafından yapılan araştırmaya göre, 23 gün süresince alevler İzmir ve civar bölgelerde doğal çayırlar, iğne yapraklı ormanlar, geçişli ormanlar, sklerofil bitki örtüsü, tarım arazileri, zeytinlikler, konut ve köyler dahil olmak üzere toplamda 24 bin hektarlık bir alanı yok etti. Yangından etkilenen ilçeler arasında Aliağa'da 828, Buca'da 1,600, Çeşme'de 10 bin, Ödemiş'te 2 bin ve Seferihisar'da 8,600 hektarlık alanın küle döndüğü belirtildi. Ödemiş, Çeşme, Seferihisar, Buca, Bornova ve Gaziemir'de toplam 228 konut, 13 iş yeri ve 15 ahır büyük hasar gördü.

Yangın Çıkmadan Önlem Almalıyız

Çeşme Yarımada Çevre Derneği Başkanı Dr. Ahmet Güler, yangınlara karşı alınması gereken önlemlere dair {siteDomain}’ye verdiği demeçte, kent planlamasında bakanlık ve belediyeler arasında süregelen 'çift başlılık' sorununa dikkat çekti. Merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasındaki koordinasyon eksikliğinin yaratabileceği olumsuzlukları vurgulayan Güler, “Yangın meydana gelmeden önce de hazırlıklı olmalı, riskli alanları belirlemeli ve korunma önlemleri almalıyız” dedi.

Termal Kameralı Dronlar Sürekli Uçmalı

Çeşme ve İzmir'de yangın sonrası alanların eski haline döndürülmesi için bilimsel temelli ve uzun vadeli bir restorasyon planının şart olduğuna işaret eden Güler, “Yeniden ormanlaştırma, yangına dayanıklı yerel bitki türleri ile yapılmalı. Yangına dirençli yeşil kuşaklar ve yangın koridorları oluşturulmalı. Benzer bitki türlerinin kesintisiz bir şekilde bağlanmaması sağlanmalı. Yangın risk haritaları oluşturulmalı ve bu haritalar Coğrafi Bilgi Sistemleri ile entegre edilerek yangın öncesi, anı ve sonrası müdahaleler daha etkili bir şekilde planlanmalı. Yangın mevsimi boyunca yangın bölgeleri 7/24 gözlem altında tutulacak termal kameralı dronlar kullanılmalı. İmar planları, yol ve enerji nakil hatları orman alanlarından uzak tutulmalı, kırsal ve doğal alanlara yapılaşma baskısı azaltılmalıdır” diye ifade etti.

İhmal ve Kasıt Var

Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Kenan Öztan, yangınların altında yatan nedenlerin 'ihmal' ve 'kasıt' olduğuna dikkat çekti. Yangınların büyümesi ve yayılması için tüm koşulların mevcut olduğunu belirten Öztan, bu yıl yaşanan yangınların önceki yılların toplam bilançosuna eşit olduğunu vurguladı. Yanan bölgelerin bazılarının kendi haline bırakıldığını, bazılarında ise ağaç dikiminin mümkün olduğunu dile getiren Öztan, ilgili kurumların bu konudaki çalışmalara başladığını kaydetti.

reklam

YORUM YAP