reklam
reklam
DOLAR40,2807% 0.01
EURO47,0550% 0.06
STERLIN54,4180% 0.16
FRANG50,3320% -0.06
ALTIN4.332,52% 0,01
BITCOIN119.780,012.373
reklam

İzmir'de işten çıkartma krizi derinleşiyor: Atılan işçiler yargıya başvuruyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir'de işten çıkartma krizi derinleşiyor: Atılan işçiler yargıya başvuruyor
reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İzBB) bağlı İZBETON, İZDOĞA ve İZULAŞ iştiraklerinde çalışan yüzlerce işçinin işten çıkarılması sonucunda, atılan işçilerin bağlı olduğu Belediye-İş Sendikası tarafından yürütülen ekmek mücadelesi devam ediyor. Son olarak İzBB Egemenlik Evi önünde kurulan çadırla direniş başlatan sendikalı işçiler, işe geri dönene kadar mücadelelerine devam edeceklerini ifade ediyor.

Eylemlerinin bir parçası olarak, geçtiğimiz gün İzBB meclis toplantısına katılmak amacıyla fuar holüne girmeye çalışan işçiler, polis müdahalesiyle karşılaştı. Yaşanan gerilimin ardından gerçekleştirilen toplantıda işten çıkarmalarla ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sendikayı suçlayarak, atılan işçilerin “Haklarını mahkemede arayabilirler” ifadesini kullandı. Belediye-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Atalay, Tugay’ın sözlerine yanıt vererek, haklarını hem demokratik yollarla eylem yaparak hem de mahkemelerde arayacaklarını belirtti.

İşten çıkarılan 368 işçinin mahkeme süreciyle ilgili {siteDomain}’ye bilgi veren Atalay, işten çıkartılan tüm işçilerin ‘işten çıkış tebliği’ aldığını belirtti. Atalay, tebliğ alan herkesin davalarını direkt açtığını ve çoğu işçinin ‘arabulucu’ ataması için işlemlerini gerçekleştirdiğini açıkladı. Arabulucu tarihlerini beklediklerini ifade eden Atalay, sürecin tamamlanmasıyla haklarını yargıda arayacaklarını kaydetti.

Tüm işçiler için dava açacağız

İşten atılan bütün işçiler için ‘işe iade’ davası açacaklarını dile getiren Atalay, “Dava açıldığında ilk olarak bir ‘arabulucu’ atanıyor. Eğer arabuluculukta çözüm sağlanamazsa konu mahkemeye intikal ediyor. 368 arkadaşımızın tamamı için ‘işe iade davası’ açacağız, mahkemelerde süreci yürüteceğiz” diye konuştu.

İşveren kötü niyet tazminatı ödeyebilir

Atalay, işverenin, işçiler davayı kazansa bile yasadaki bazı kısıtlamalar nedeniyle işçileri geri almak istemeyebileceğini, ancak bu durumun işvereni ‘kötü niyet tazminatı’ ödemeye zorlayacağını ifade etti. Bu tazminatın 8 ila 10 haftalık maaş tutarında olacağını aktardı.

Atalay, böyle bir tazminatın ödenmesi durumunun belediyeyi zarara uğratacağını belirterek, “Mahkemeden ‘işe dönüş’ kararı çıksa bile işveren ‘Kötü Niyet Tazminatı’ vererek işe başlatmayabilir. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse, yani işveren işe geri dönüşü kabul etmezse, kötü niyet tazminatını ödemek zorunda kalacaktır. Bu tazminat 8-10 haftalık maaş tutarını içermekte ve işveren işe dönüşü kabul etmezse bu ücreti ödeyecektir. Bu da belediyeye zarar verecektir” yorumunu yaptı.

reklam

YORUM YAP