

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Etki Analizi Değerlendirme Toplantısı'nda, son zamanlarda kenti etkileyen orman yangınları ve müdahale süreçleri detaylı bir şekilde ele alındı. Toplantıda, yangınların önlenmesi için atılması gereken adımlar da değerlendirildi.
Yangınlara Karşı Müdahale Stratejileri Ele Alındı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, büyükşehir belediyesiyle ilçe belediyelerinin afet işleri müdürleri katılım sağladı. Etki Analizi Değerlendirme Toplantısı'nda yangınlara müdahalede yaşanan sorunlar, eksiklikler ve çözüm önerileri tartışıldı.
Tarım ve Orman Alanları Zarar Gördü
Toplantıda konuşan Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, yangınların neden olduğu zararları rakamlarla paylaştı. Ayatar, 27 bin hektarlık alanın yandığını ifade ederek, bu alanın yüzde 14'ünü tarım arazileri, yüzde 8'ini ise ormanlık alanların oluşturduğunu belirtti. Yangın bölgelerine 9 bin litre yakıt ikmali yapıldığı bilgisi de verildi.
Belediye Birimleri Yangın Bölgelerinde Aktifti
Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı, 18 araç ve 50'den fazla personel ile sahipsiz ve sahipli hayvanların tahliyesi ve tedavisi çalışmalarını yürüttü. Kedi, köpek, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar tahliye edilerek bakım ve tedavi süreçleri gerçekleştirildi.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, 30 Haziran ile 4 Temmuz tarihleri arasında 202 vakaya yerinde müdahale yaparak, üç kişiyi hastanelere nakletti. Yangın bölgelerinde sağlık malzemesi ve ilaç dağıtımı gerçekleştirilirken, Makine İkmal, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı da arızalanan araçların onarımlarını üstlendi.
“Yangınların Çıkmasını Önlemeliyiz”
İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu, art arda çıkan yangınlara dikkat çekerek, “Çeşme yangınında rüzgar büyük zorluk çıkardı. Biz şehir itfaiyesi olarak yerleşim yerlerini öncelikli korumaya alıyoruz. Orman yangınları Orman Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olsa da biz elimizden geleni yaptık. Önemli olan bu yangınların çıkmasını önlemektir,” ifadelerini kullandı.
Rüzgar ve Geniş Alanlar Müdahaleyi Zorlaştırdı
Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Şube Müdürü Ferdi Gölcük, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet ve Acil Durum Müdahale Planı” başlıklı sunumunda mevcuttaki afet planlarının yetersiz kaldığını belirtti. Gölcük, 30 ilçeyi 4 bölgeye ayırarak bölgesel planlama yapılması gerektiğinin altını çizdi. Yangın alanlarının genişliği ve rüzgarın yönünün tahmin edilememesi müdahaleyi zorlaştıran faktörler arasında yer aldı.
Ödemiş'te Bin 886 Kişi Tahliye Edildi
Toplantıda, ayrıca Ödemiş ilçesindeki yangından etkilenen Tosunlar, Suçıktı, Köseler, Üzümlü, Karadoğan, Yeniköy, Işık ve Ortaköy mahallelerinde toplam 714 hanede yaşayan bin 886 kişinin tahliye edildiğine dair bilgi paylaşıldı.