

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz hayvanların mama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sivil toplum kuruluşları ve turizm işletmeleri ile iş birliği yaparak “Pet Maması Döngüsel Ağı” projesini hayata geçirdi. Bu proje, gıda israfını önlemeyi ve hayvanlar için yüksek besin değerine sahip sağlıklı mama üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Proje paydaşları, PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’nde bir araya gelerek Pet Maması Döngüsel Ağı İyi Niyet Beyanı’na imza attı.
“İklim Krizi Gıda ile İlgili Ciddi Sorunlar Oluşturuyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Dairesi Başkanı Hüseyin Gökhan Özdemir, mamanın yüksek maliyetli bir ihtiyaç olduğunu ve bu sorunu sürdürülebilir bir çözüm ile aşmak için bu projeyi geliştirdiklerini ifade etti. Özdemir, “Bu çalışma ile sadece mama döngüsüne katkı sağlamış olmayacaksınız. İklim krizi gündemde. Araştırmalar, Akdeniz Havzası’nın sıcaklığının önümüzdeki 4 yıl içinde 4 santigrat derece artacağını gösteriyor. Bu durum, İzmir gibi kıyı şehirleri için oldukça kritik. Proje sayesinde iklim değişikliği ile mücadeleye de katkıda bulunuyoruz. İklim krizi, gıda konusunda önemli sorunlar yaratıyor. Sürdürülebilir gıdaya ulaşmak için bu çalışma son derece önemli. Dünyada gıdaya erişimde zorluk çeken birçok insan ve hayvan mevcut” dedi.
“Mama Hammaddesi Olarak Kullanılacak”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Pet Maması Döngüsel Ağı Proje Koordinatörü Sinan Okçuoğlu, atıkların verimli kullanımı ile girdi azaltımına katkıda bulunduklarını belirtti. Okçuoğlu, “Proje çerçevesinde otellerden elde edilen gıdalar, üretim tesisinde mama hammaddesi olarak değerlendirilecek. Hem ekonomik kazanç sağlamak hem de israfı önlemek açısından büyük bir adım atılmış oldu. Sokak hayvanları yasa değişikliği ile birlikte, önümüzdeki 3-5 yıl içinde barınaklardaki köpek sayısının 1,500’den 5,000 veya 10,000’e kadar çıkması muhtemel. Bu da mama ihtiyacını ciddi anlamda artıracak. Bu proje sayesinde maliyetleri önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
38 Ton Mama Üretildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Pet Maması Döngüsel Ağı Proje Sorumlusu Gülizar Gacar, İzmir’deki çeşitli otellerden alınan gıdaların sahipsiz hayvanların mamasına dönüştürülmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.
Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’ne bağlı PAKO Mama Üretim Tesisi Sorumlusu Gıda Mühendisi Özge Akçay Asal, 2025 yılının ilk beş ayında 38 ton mama üretimi gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Üretim tesisimizde yıllık hedefimiz 120 ton mama üretmek. Bu hedefe ulaştığımızda, 6 milyon lira değerinde katma değer sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Hangi Malzemeler Kullanılıyor
Köpekler için hazırlanacak mamaların standartları da belirlendi. Buna göre otellerden; pişmiş, haşlanmış veya çiğ, baharatsız kırmızı ve beyaz et ürünleri dahil edilecek. Ayrıca, yağsız, tuzsuz, sos eklenmiş ya da haşlanmış makarna, pirinç ve yumurta da kullanılabilecek. Baharat ve tuz içermeyen baklagiller (mercimek, nohut, arpa, yulaf, pirinç) ile çiğ veya haşlanmış sebzeler (havuç, kabak, bezelye, brokoli, brüksel lahanası, kereviz, patates) de kabul edilecek. Ancak meyve, soslu ve yağlı gıda atıkları, kemikler, çay ve kahve atıkları, içinde çatal, bıçak, peçete gibi atıkların bulunduğu gıdalar kabul edilmemektedir.