reklam
reklam
DOLAR39,9391% 0.35
EURO47,1928% 0.05
STERLIN54,5274% 0.43
FRANG50,4978% 0.48
ALTIN4.294,70% 0,00
BITCOIN109.034,613.126
reklam

İzmir'deki Operasyonda Gözaltına Alınmıştı: Soyer'in İfadesi Ortaya Çıktı

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir'deki Operasyonda Gözaltına Alınmıştı: Soyer'in İfadesi Ortaya Çıktı
reklam

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de aralarında bulunduğu 157 kişi hakkında gözaltı kararı vermiştir. Bu kapsamda, bazı konut projelerine dair çeşitli iddialar araştırılmaktadır.

Soyer, Mülkiye Müfettişine verdiği ifadede, kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde “piyasa koşullarına bağlı olarak teklif alınamaması” nedeniyle, belediyenin vatandaşlara taahhüt ettiği konutların inşaatını hızla tamamlamak adına gerekli adımları attığını vurguladı. İnşaat projelerinin denetiminin, belediyenin teknik ekipleri tarafından gerçekleştirildiğini ve ruhsata aykırı ya da eksik uygulamalar tespit edildiğinde derhal müdahale edildiğini belirtti.

Alınan bilgilere göre, Soyer ile birlikte İZBETON AŞ'nin eski Genel Müdürü Heval Savaş Kaya da dahil birçok belediye ve şirket yetkilisi, Mülkiye Müfettişleri tarafından, İZBETON AŞ'nin Karşıyaka'daki kentsel dönüşüm projeleri için bazı kooperatiflerle imzaladığı sözleşmelere dair soruları yanıtlamak üzere ifadeye çağrıldı.

Mülkiye Müfettişi, soruşturma sonucunda hazırladığı raporu başsavcılığa iletti.

İfadesi alınan yetkililer, “Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı'nda inşaat ruhsatına aykırı ya da eksik uygulamalar yapıldığı, izinsiz alt yüklenici çalıştırılması ve işin İZBETON tarafından kooperatiflere devredilmesi sonucu kamu zararına yol açıldığı” iddialarına cevap verdi.

“Taahhüt Edilen Konutların Yapımını Hızla Gerçekleştirmek İçin”

Soyer, kentsel dönüşüm alanlarındaki hak sahiplerinin belediyeye tapularını devretmesi ardından mülkiyet birliğinin sağlandığı imar adalarında kat karşılığı inşaat projelerinin başlatıldığını ifade etti. Örnekköy, Aktepe-Emrez ve Uzundere bölgelerinde “piyasa koşullarına bağlı olarak teklif alınamadığını” belirten Soyer, konut yapım süreci için 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde belediye ve İZBETON arasında protokol imzalanması konusunu Belediye Meclisine sunduğunu aktardı. Meclis kararlarının alınmasının ardından protokollerin imzalandığını ve çalışmaların başladığını vurgulayan Soyer, inşaatların kontrollerinin belediyeye tahsis edilen teknik personel tarafından denetlendiğini, eksiklerin giderilmeden inşaatların devamına izin verilmediğini belirtti.

Soyer, belediyenin İZBETON AŞ ile yaptığı sözleşmenin 6306 sayılı yasaya uygun olduğunu, İZBETON'un kooperatiflerle kat karşılığı inşaat sözleşmesi akdinin Devlet İhale Kanunu'na tabi olmadığını, bu tür sözleşmeleri kendi ticari faaliyetleri çerçevesinde imzalayabildiğini ifade etti.

“Hak Sahipleri ile Belediye Arasında Sözleşme Yapıldı”

İZBETON AŞ'nin eski Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ise Mülkiye Müfettişine verdiği ifadede, Belediye Kanunu'nun kendilerine kentsel dönüşüm alanında verdiği görevler doğrultusunda özellikle Örnekköy ve Uzundere bölgelerinde faaliyette bulunduklarını aktardı. Bu bölgelerde mal sahipleri ile yapmış oldukları görüşmeler sonucunda, mülkiyetlerin belediyeye devrinin sağlanarak, hak sahiplerine güvenli ve yaşanabilir konutlar üretmeyi amaçladıklarını belirtti. Kaya, 2016-2018 yılları arasında hak sahipleri ile belediye arasında kat karşılığı inşaat sözleşmeleri imzalandığını söyledi.

Sözleşmelerde taahhüt edilen müteahhitlik oranlarının öngörülemeyen ekonomik dalgalanmalara karşı müteahhitler için kabul edilemez hale geldiğini, bu sebeple ihalelere katılan olmaması nedeniyle sürecin devam edemediğini belirtti. Kaya, “Yüzde 54 ile bile müteahhitlerle uzlaşmaya çalışsak talipli bulunamıyordu. Bu nedenle belediye işin müzakeresini İZBETON'a devretti. Büyükşehir ile İZBETON arasında bir protokol imzalandı. Arayışlarımız yaklaşık bir yıl sürdü ve kabul edilebilir bir müteahhit bulamadık.” şeklinde konuştu.

Kaya, kooperatif modelinin finansal sorunları aşmada mantıklı bir çözüm sunduğunu, konunun Tunç Soyer ile birçok yetkiliyle görüştükten sonra olumlu bir şekilde değerlendirildiğini belirtti.

“Burada Belediyenin Kasasından Çıkan Bir Para Yoktur”

Kaya, “Burada belediyenin kasasından çıkan bir para yoktur; aksine, yapılan sözleşmeler ve protokollerle şirkete ek bir gelir sağlanmaktadır. İşin sağlıklı yürümesi için kooperatiflerden teminat aldık. Eğer kötü niyetim olsaydı teminat alma gereği duymazdım.” dedi. Bu konunun önemine değinen Kaya, yaptıkları protokollerin belediye ile İZBETON arasındaki protokollerle neredeyse benzer olduğunu belirtti.
Kooperatiflerin projelerini kimin yürüteceği konusunda hukuki bir sorumlulukları olmadığını, bunun kooperatiflerin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

Kaya, ardından “Ortada hiçbir kamu zararı yoktur. Aksine, kamu yararına birçok proje gerçekleştirilmiştir. Yaptığım ve yaptırdığım hiçbir iş yasaya aykırı değildir.” sözlerini ekledi.

reklam

YORUM YAP