

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası'nın tespitlerine dayanarak orman yangınlarının 2010 yılında yüzde beşinin elektrik kaynaklı iken, bu oranın 2025 yılında yüzde 25'e çıkmasının beklendiğine dikkat çekti. Nalbantoğlu, bu konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Haziran ve Temmuz aylarında İzmir'in Seferihisar, Çeşme, Ödemiş gibi birçok bölgesinde meydana gelen orman yangınlarının çoğunun elektrik hatlarından kaynaklandığını belirten İzmir Valisi, Gediz Elektrik'in “Somut bulgu yok” diyerek sorumluluğu üstlenmediğini ifade etti. Nalbantoğlu, “Somut bulgu olması için ormanların tamamının mı yanması gerekiyor?” diyerek, elektrik dağıtım şirketlerinin yanı sıra bunları denetlemeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da büyük bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Felaketler Önlem Alınmazsa Devam Edecek
Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle birlikte, elektrik hatlarının altyapı, bakım, onarım ve yenileme çalışmalarında eksikliklerin oluştuğunu belirten Nalbantoğlu, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda bu felaketlerin artarak devam edeceğini ifade etti.
Mevcut somut verilere rağmen dağıtım şirketlerinin sorumluluktan kaçtığını ve denetleme ile caydırıcı önlemler almadan yangın felaketlerine adeta davetiye çıkardıklarını dile getiren Nalbantoğlu, Meclis'in inisiyatif alması için hazırladığı araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi: “2002 yılında iktidara gelen AKP hükümetinin ilk işlerinden biri olan özelleştirmeler sonucu, 2002'de elektrik üretiminin yüzde 60'ını tek başına karşılayan EÜAŞ'ın üretimdeki payı sürekli azalmış ve 2024 yılının sonunda yüzde 14,42 olarak gerçekleşmiştir. Elektrik üretimi ve dağıtımının özelleştirilmesi kamu yükünü artırmış, altyapı sorunları ve bakım onarım eksiklikleri büyük yangınlara neden olmuştur. Türkiye, orman yangınları açısından riskli bir ülkedir. 2021 – 2025 yılları arasında Ege ve Akdeniz bölgelerindeki büyük yangınlar, ormanlarımızı, su kaynaklarımızı ve doğal yaşamımızı tehdit etmiştir. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya göre orman yangınlarının yüzde 84'ü insan kaynaklıdır, ancak son yıllardaki yangınlar elektrik hatları ile de bağlantılıdır. Örneğin, geçen yıl Diyarbakır'da meydana gelen yangının elektrik kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.”
EMO Diyarbakır Şubesi'nin yaptığı incelemeler, iletim hatlarının geçtiği bölgelerde yeterli önlem alınmadığını ortaya çıkarmıştır. Yangınların çıkış noktalarındaki eksiklikler, hatların bakımsızlığı ve yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmaması sorunları beraberinde getirmiştir. Benzer şekilde, haziran ayının son haftası içinde İzmir'de meydana gelen yangınlar sonrası 14 bin futbol sahası büyüklüğünde alanın kül olduğu bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı. İzmir Valisi Süleyman Elban, yangınların elektrik hatlarından çıktığına dair tahminlerde bulundu ve yayımlanan görüntüler bu iddiaları destekledi. Tüm bu nedenlerden ötürü orman yangınlarında elektrik hatlarının rolünün netleştirilmesi, nakil hatlarının yenilenmesi ve yangın öncesi tedbirlerin alınması için Meclis Araştırması açılmasını talep ediyorum.”