

Müzenin temelleri, 2004 yılında Seramik Sanatçısı Ümran Baradan tarafından “Çocuk Müzesi” olarak atıldı. 2009 yılında oyuncak müzesine dönüştürülmesi için Konak Belediyesi’ne bağışlanan bina, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçerek, oyuncak müzeleri konusunda uzman Sunay Akın’ın danışmanlığıyla günümüzdeki halini aldı. Müze, 2010 yılında “Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi” adıyla kapılarını açtı.
Türkiye’nin Dört Bir Yanından Oyuncaklar Toplandı
Halil Rıfat Paşa Caddesi’nde bulunan iki katlı müze binasının dekorasyonu, İstanbul Şehir Tiyatroları Baş Dekoratörü Ayhan Doğan tarafından yapıldı. Bahçesinde sokakta oyun oynayan çocukları anlatan heykeller ve duvarlarda sanatsal rölyefler yer alıyor. Müzede, dünyanın dört bir yanından ve Türkiye'deki müzayedelerden, antikacılardan toplanmış oyuncaklarla birlikte Ümran Baradan’ın kişisel koleksiyonundan parçalar sergileniyor. Toplamda bini aşkın oyuncağın bulunduğu koleksiyon, 1800’lü yıllara kadar uzanan antika oyuncakları da içeriyor.
Çeşitli Oyuncaklar Sergileniyor
Müzenin girişinde ünlü ressam Bruegel’in “Çocuk Oyunları” tablosuyla dekore edilmiş bir kafeterya, dinlenme alanı ve hediyelik eşya bölümü ziyaretçileri selamlıyor. İlk katta antika pelüş oyuncaklar, bebek evleri ve özel koleksiyonlar yer alırken, ikinci katta arabalar, kaleler ve bebekler gibi çeşitli oyuncaklar sergileniyor.
Gölge Oyunları Figürleri Sergileniyor
Müzede çocuklara yönelik Karagöz ve Hacivat gösterileri düzenleniyor. Ayrıca, bu geleneksel gölge oyunu figürlerinin yapımı ve sahnelenmesi üzerine atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Böylece ziyaretçiler, geçmişin oyun kültürünü öğrenip uygulamalı deneyimler yaşıyorlar.
3 yaş ve üzeri tüm ziyaretçilere açık olan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, yalnızca bir sergi alanı değil, aynı zamanda kültürel aktarımın da yapıldığı bir merkez olarak hizmet vermektedir.