

Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda, asılsız çağrı ve ihbarlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren “Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine başlanması bekleniyor. Acil çağrı merkezine yapılan asılsız ihbar durumunda, ilgililerin 15 bin lira ceza alması öngörülmekte. Ayrıca, çağrı merkezini gereksiz yere meşgul edenler için para cezası 250 liradan bin 500 liraya çıkarılıyor.
TBMM’de bu hafta Genel Kurul ve komisyonların çalışmaları sürecek. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda gerçekleşen değişiklikle, Kamu İşveren Heyeti, Cumhurbaşkanının atayacağı bir Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakanın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşacak.
Kabahatler Kanunu’nda asılsız çağrı ve ihbarda bulunanlara verilen idari para cezaları artırılmakta. Buna göre, Acil Çağrı Merkezini gereksiz bir şekilde arayan veya ısrarla çağrı bırakan kişiye, il valileri tarafından verilen 250 liralık ceza bin 500 liraya yükselecek.
Ayrıca, asılsız ihbarların olay yerinde tespit edilmesi durumunda, ilgililere 15 bin lira ceza uygulanacak. Bu ihlallerin bir yıl içinde tekrarı durumunda, ceza iki katına çıkacak.
Bazı kamu görevlileri sendikalara üye olamayacak
Öngörülen düzenleme ile, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle yasal değişiklikler yapılacağı ifade ediliyor. Devlet Memurları Kanunu kapsamında, bakanlıkların özel önem taşıyan konularda bakan müşaviri ataması da mümkün hale geliyor.
Bakanlıkların ve diğer kamu kuruluşlarının teşkilatlanmalarına dair Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilmesi kaydıyla, merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek.
Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinin güvenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla, çeşitli kanunlar hakkında uygulanmayacak düzenlemeler söz konusu. Bu kanunlarda yer alan mali işlemler ile ilgili usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’ndaki değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı ve bağlı kuruluşlar, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ile İletişim Başkanlığı hariç olmak üzere, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde görev yapan kamu görevlileri sendika üyesi olamayacak ve sendika kuramayacaklar.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişiklerle, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından atanan başkan, ikinci başkan ve 11 üyeden oluşacak. Yeni üyelerin atama sürecine dair bilgiler kamuoyuna duyurulacak. Başvurular Cumhurbaşkanlığına yönlendirilecek.
Yeni atanan üyeler, önceden görev süresi dolan üyenin görev süresinin bitiminin ardından göreve başlayacak.
Ayrıca, hâkim ve savcılar hariç, farklı kamu kurumlarında istihdam edilenler, kendi kurumlarının izni ile geçici olarak başka kamu kurumlarında çalışabilecekler.
Devlet memuru istihdam edilmeyen kamu kuruluşlarının hizmetleri, ilgili kanunların sözleşmeli çalıştırma hükümlerine bağlı olmaksızın yürütülecek. Üst kademe kamu yöneticisi olmak isteyenler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alan şartları sağlamak zorunda olacak.
Cumhurbaşkanlığına süreli olarak atanan üst kademe yöneticileri, ayrıca kurumsal hedeflere ulaşılmaması durumunda erken görevden alınabilecekler.
Atanan üst kademe yöneticilerin geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her 3 yılda bir derece yükselmesi şeklinde değerlendirilecek.
Komisyonlarda görüşülmesi beklenen teklifler
Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda, salı günü Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün, çarşamba günü ise İller Bankası Genel Müdürlüğü, TOKİ ve Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş.’nin hesapları görüşülmesi planlanıyor.
Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ndan oluşan karma komisyonda, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun aldığı tavsiye kararlarında kurumların uyum oranının artırılması ele alınacak.
Dışişleri Komisyonu’nda, çarşamba günü uygun bulma kanun teklifleri görüşülecek. Görüşülmesi beklenen teklifler arasında; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti arasında suçluların iadesi ve hukukî yardımlaşma konularında antlaşma, Gabon Cumhuriyeti ile çifte vergilendirme anlaşması, Afrika Kalkınma Fonu Kuruluş Anlaşması’nın tadili ve Malezya Hükümeti ile Serbest Ticaret Anlaşması yer almaktadır.