

Karabağlar bölgesinde 2026-2029 yılları arasında geçerli olacak emlak vergisi rayiç değerlerinin belirlenmesi, yerel halk arasında büyük bir huzursuzluk yarattı. Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi’nin muhtarı Halil Ecevit, Karabağlar Belediyesi tarafından belirlenen rakamların “fahiş ve keyfi” olduğunu belirterek bu durumu hukuki yola taşıdı.
Muhtar Ecevit, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mevzuat gereği mahalle sakinlerini temsil ederek komisyonda yer aldığını ve kararın aleyhinde şerh koyduğunu ifade etti. Ecevit'in komisyona sunduğu şerh metninde aşağıdaki ifadelere yer verildi:
“Tapu ve mülkiyet sorunlarımız çözülmemiş, kamusal ve özel belediyecilik hizmetleri verilmiyor. Ayrıca doğalgaz, fiber internet, mobil iletişim gibi temel haklarımız kısıtlı. Yıllardır riskli alan olarak adlandırılan mahallelerimize var olan imar ve planlama uygulamaları nedeniyle hiçbir insani yatırım yapılmamıştır. Gelirimizde herhangi bir artış olmadan, belediye sokak emlak rayiç değerlerinde yaptığı artırımları hukuki ve adil bulmuyorum. Bu yüzden karara katılmadığımı bildiriyorum.”
Diğer İlçelerde Olmayan Yüksek Değerler
Dilekçede yer alan bilgilere göre, mahallede belirlenen metrekare rayiç değerleri 20 bin TL, 50 bin TL ve 70 bin TL olarak açıklanmış durumda. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda, İzmir’in hiçbir ilçesinde bu kadar yüksek rayiç değerine rastlanmadığı öne sürüldü. Dilekçede, “Denize en yakın ilçelerden biri olan Güzelbahçe'de bile en yüksek değer 14.000,00 TL’dir.” ifadelerine yer verildi.
Dilekçede sunulan tablo ve grafiklerle birlikte, dört yıl önceki rayiç değerler ile karşılaştırıldığında bazı sokaklarda artış oranının %7043’e kadar çıktığı ve ortalama artışın ise %2743 olduğu vurgulandı. Bu dönemdeki TÜİK verilerine göre enflasyonun %428 olduğuna da dikkat çekilerek, belediyenin belirlediği artış oranının, enflasyonun altı katından daha yüksek olduğu belirtildi.
Muhtar Ecevit'in mahkemeye sunduğu dilekçede şu ifadelere yer aldı: “Mahallemizde nazım imar planı yok. Ayrıca mahallemize çocuk parkı, rekreasyon alanı, hastane, okul, yol gibi kamu yatırımları yapılmamış, bu sebeple emlak rayiç değerini artıracak bir gelişme yaşanmamıştır. Aksine, kamu otoritelerinin tespit ettiği üzere mahallede yaşayanların alım gücünde ciddi bir gerileme yaşanmıştır.”
Dilekçede, Vergi Usul Kanunu ve Anayasa’nın ilgili maddelerine de atıf yapılarak, emlak vergisinin ödeme gücüne göre alınmasının önemine dikkat çekileceği belirtildi. “Davalı belediyenin emlak vergisi birim değerlerini, herhangi bir araştırma ve inceleme yapmadan, tamamen hayali bir biçimde ve fahiş oranlarla yükseltmesi kabul edilemez. Bu durum, Vergi Usul Kanunu ve Anayasa’nın verginin ödeme gücüne göre tahsil edilebilirliği ilkesine tamamen aykırıdır.” denildi.
Mahalledeki altyapı ve hizmet eksikliklerinin de vurgulandığı dilekçede, doğalgaz ve fiber internetin henüz ulaştırılmadığı, elektrik kesintilerinin ise günlük 5-10 saat arasında sürdüğü ifade edildi. Ayrıca mahallede banka, PTT ve ATM'nin bulunmadığı, belediye binasına ulaşım için doğrudan bir otobüs hattının da olmadığını belirtildi.
Muhtar Ecevit, rayiç değerlerin belirlenmesine yönelik herhangi bir teknik rapor ya da gerekçenin sunulmadığını ifade ederek, mahkemeden keşif ve bilirkişi incelemesi talep etti.