

Kimlik kartı yenileme işlemi, vatandaşların güncel ve geçerli kimlik belgelerine sahip olmaları adına bir dizi prosedürü gerektirir. Bu kapsamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, vatandaşların sıkça sorduğu sorulara yanıt verdi.
İşte bu sorular ve yanıtları:
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kimlik kartı başvurusu, randevulu veya randevusuz olarak yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılabilir. Randevu alma işlemleri, yurt içinde Alo 199 üzerinden ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresi veya e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebilir.
Kimlik kartı, doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlık kazanımı gibi nedenlerle düzenlenmektedir.
Kimlik kartı başvurusu esnasında, on beş yaşını dolduran kişilerin şahsen başvurmaları gerekmektedir. Eğer kişilerin kimlik belgesi yoksa veya belgelerinde fotoğraf yoksa, biyometrik doğrulama yapılamıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliği’nin 12. maddesine göre usul ve esaslara göre başvuru işlemleri gerçekleştirilecektir.
On beş yaşını doldurmayanlar için başvurular, veli, vasi, kayyum veya yoksa çocuğun büyük anne, büyük baba veya ergin kardeşleri tarafından yapılır.
Koruma altında bulunan on beş yaşından küçük çocukların kimlik kartı başvuruları, veli veya vasiye ulaşılamıyorsa ilgili kurum tarafından gerçekleştirilebilir.
Akıl hastalığı ya da zayıflığından dolayı kısıtlananların başvuruları, yine veli, vasi ya da kayyum aracılığıyla gerçekleştirilir. Biyometrik fotoğraf veya verilerin alınamaması durumunda bu durum kayıt altına alınarak başvuru tamamlanır.
Doğum bildirimi sonrası, olayın aile kütüğüne tescilinden sonra kimlik kartı başvurusu alınır.
Türk vatandaşlığının kazanılması durumunda kimlik kartı düzenlemek için, bir adet biyometrik fotoğraf, kimliği kanıtlayan pasaport benzeri bir belge ve vatandaşlık kazanımını gösteren resmi belge gereklidir.
Kimlik Kartı Başvurusu Kime/Nereye Teslim Edilir?
On beş yaşını doldurmuş ve kısıtlanmamış bireylerin kimlik kartları, kendilerine ya da başvuruda belirledikleri kişilere teslim edilir. Bu durumda kimlik kartını teslim alacak kişi ile talepte bulunan arasında kan bağı şartı aranmaz.
Başvuru sonrasında teslim edilemeyen kartlar, ilgili kişinin belirttiği nüfus müdürlüğüne gönderilir. 90 gün içinde teslim alınmayan kartlar iptal edilir.
Kısıtlı olan bireylerin kimlik kartları, veli, vasi veya kayyum tarafından ya da onların belirlediği kişilere teslim edilir.
On beş yaşını doldurmayan çocukların kartları; ana, baba, vasi ya da bu kişilerin yokluğunda büyük anne, büyük baba veya ergin kardeşleri gibi kişilere teslim edilecektir.
Koruma altında olan bireylerin kartları, yetkililere teslim edilir.
Dış temsilcilikler aracılığıyla alınan başvurularda kimlik kartları, Dışişleri Bakanlığına gönderilecektir. 180 gün içinde teslim alınmayan kartlar da iptal edilir.
Kimlik Kartı Bedelini Nereden Öğrenebilirim ve Nereye Ödeyebilirim? Önceki Yıla Ait Bedel Geçerli mi?
Kimlik kartı bedeli ve diğer değerli kâğıt bedelleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfasından, https://randevu.nvi.gov.tr/ veya https://alo199.nvi.gov.tr/ adresinden ya da Resmi Gazete’den öğrenilebilir.
Nüfus Cüzdanımı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Değiştirmek Zorunda Mıyım?
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 11. maddesi ve Kimlik Kartı Yönetmeliği’nin 8. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes kimlik kartı almak zorundadır.
Nüfus Cüzdanımı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartıyla Değiştirmezsem İdari Para Cezası Var mı?
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinde, nüfus cüzdanının kimlik kartıyla değiştirilmemesi durumunda idari para cezası yoktur; ancak herkesin kimlik kartı alması zorunludur.
e-Devlet Üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Başvurusu Yapılabilir mi?
On beş yaşından küçük çocukların fotoğrafsız kimlik kartı başvuruları e-devlet kapısından yapılabilir. Fotoğraflı başvurular yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılmalıdır.
Nüfus Cüzdanımı/Kimlik Kartımı Kaybettim, Ne Yapmalıyım?
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 19. maddesine göre kimlik kartı sahibi kaybı durumunda durumu yurt içinde çağrı merkezine, yurt dışında ise dış temsilciliğe bildirmekle yükümlüdür.
Yeniden başvuru için e-devlet kapısı veya Alo 199 numaralı çağrı merkezi kullanılmalıdır. Kayıp bildirimleri sonrası yeni kimlik kartı başvurusu geçerlilik kazanır.
Kimlik Kartı Başvurumun Hangi Aşamada Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim?
Yurt içinde Alo 199 Çağrı Merkezi ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden web portalı veya e-Devlet uygulaması ile bu bilgilere ulaşım sağlanabilir.
Kimlik Kartı Başvurusunda Verilen PIN Zarfı ve İçindeki Şifre Nedir? Ne Amaçla Kullanılacak?
PIN, kimlik kartı sahibi ile kartın eşleştirilmesini sağlayan sayısal veridir. PUK, PIN bloke edildiğinde bu blokeyi kaldırmak için kullanılan veridir. PIN zarfı, kişiye özel bilgiler içeren kapalı bir zarfı ifade etmektedir.
PIN Şifresi Unutulduğunda veya Değiştirilmek İstenildiğinde Ne Yapılmalıdır?
Yeni kimlik kartı başvurusunda, PIN, PUK ve Kişisel Mesaj bilgileri otomatik belirlenmektedir. Bu bilgiler e-Devlet kapısı üzerinden sorgulanabilir.
PIN ve Kişisel Mesaj bilgileri, nüfus müdürlüklerindeki cihazlar ile güncellenebilir. Ayrıca, unutulursa veya bloke olursa yeni bir PIN ve Kişisel Mesaj belirlenebilir.