

Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesi Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı taslak rapor, gündüz kuşağı programlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmeleri içeriyor. Raporda, özellikle Müge Anlı ve Esra Erol gibi programlarda ele alınan şiddet temalarının nasıl işlenmesi gerektiğine dair önemli uyarılar yer alıyor.
Rıza olmadan yayın yapılmaması vurgusu
Raporda, geleneksel ve dijital medya için farklı önerilerin önemine dikkat çekilirken, dijital içerik üreticilerine “kadın dostu bir perspektif” kazandırılması gerektiği ifade ediliyor.
Haber bültenlerinde şiddeti teşvik eden ya da normalleştiren başlıklara ve görsellerine yer verilmemesi gerektiği belirtilirken, olayların “magazinsel bir dille” değil, bilgilendirici ve çözüm odaklı bir perspektifle sunulması istendi. Ayrıca, RTÜK’ün terör ve olağanüstü durumlarda uygulanacak yayın ilkelerinin güncellenmesi gerektiği vurgulandı. Bu durumlar için yapılan çekimlerde kadınların kimliğinin, hatta yüzlerinin arka planda dahi olsa rızaları olmadan yayınlanmaması gerektiği ifade edildi.
Diziler ve gündüz kuşağı programlarına dikkat
Dizilerde şiddet mağduru rolündeki kadın karakterlerin, şiddet sonrası hangi mekanizmalara başvurabileceğini gösteren sahnelere daha fazla yer verilmesi gerektiği belirtilen raporda şunlar ifade edildi:
“Gündüz kuşağı programlarında kadına yönelik şiddet konuları işlenirken, şiddetin oluş şekli, nedenleri gibi özendirici ve meşru kılan detaylı anlatımlara/gösterimlere yer verilmemesi gerekir. Ayrıca, programlarda kullanılan dilin dikkatle seçilmesi, tekrarların en aza indirilmesi ve izleyicinin zihninde olumsuz etkiler bırakacak kelimelere vurgu yapılmaması önemlidir. Bu bağlamda, kadınların güçlenmesine yönelik olumlu örneklere ve uzman konukların bulunduğu, çözüm odaklı içeriklere yer verilmesi teşvik edilmelidir.”