reklam
reklam
DOLAR40,4558% 0.1
EURO47,4977% -0.11
STERLIN54,8127% 0.11
FRANG51,0097% -0.05
ALTIN4.455,82% -0,05
BITCOIN118.451,10-0.66
reklam

Ormanın Altında: Hasat Tamamlandı, Fiyatlar Yükseliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ormanın Altında: Hasat Tamamlandı, Fiyatlar Yükseliyor
reklam

Sinop’un Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde yer alan doğal kestane ormanlarında üretilen coğrafi işaretli kestane balının hasat süreci sona erdi. Arıcılar, yıl boyunca büyük bir özveriyle çalıştıkları bu özel ürün için yoğun çaba harcarken, sınırlı miktarda üretilen kestane balı, yüksek besin değeri ve eşsiz aromasıyla hem yurtiçinde hem de ihracatta önemli talep görüyor. Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, bu yılki hasadın hem kaliteli hem de verimli olduğunu belirtti.

Yüksek Talep Alıyor

Yaklaşık 20 gün süren hasat işlemlerinin ardından elde edilen koyu kıvamı, ağır akışkanlığı, genizde yanma hissi bırakmaması ve hızlı erime özellikleri ile tanınan tescilli Sinop kestane balı, bu özellikler sayesinde tüketicilerden büyük ilgi görüyor.

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, AA muhabirine verdiği demeçte, kestane balında son yıllarda görülen belirgin rekolte düşüşünün en büyük nedeninin gal arısı zararlısı olduğunu ifade etti. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla bu zararlı ile mücadelede yavaş yavaş başarı sağlandığını belirten Fındık, ancak açık alanda ve doğal yöntemlerle bal üretmenin her zaman kolay olmadığını dile getirdi.

Mevsim koşullarına bağlı olarak kestane balı rekoltesinin her yıl değişiklik gösterdiğini vurgulayan Fındık, arıcılar olarak ne olursa olsun en kaliteli balı üretebilmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini kaydetti.

Tamamen Organik Yetişiyor

Fındık, Sinop’ta üretilen kestane balının kalite bakımından artık bir marka haline geldiğini, bunun da resmi olarak tescillendiğini belirtti ve şunları ekledi: “Mevsimler ve geçişler elbette bizi etkiliyor. Sonuçta arıcılığı kapalı alanlarda değil, açık havada ve iklim şartlarına bağlı olarak gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle rekolte durumu yıllara göre değişkenlik gösterebiliyor, fakat Sinop kestane balının tarihe bakıldığında 500 yıl önce nasıl bal üretiliyorsa günümüzde de aynı şekilde üretim yapılıyor. Bunun nedeni; Sinop’ta kapalı kestane bahçelerinin olmaması. Yani mülk sahiplerinin aşılı kestane üretimi yapan çiftçileri yok. Kestane ağaçlarımız tamamen doğal, organik bir şekilde orman ürünü olarak yetişiyor. Bu da bal kalitemize olumlu yönde yansıyor. Tüm üreticilerimiz, üretim aşamasında son derece dikkatli olmakta ve böylelikle organiğe yakın bal üretimi gerçekleştirmektedir.”

reklam

YORUM YAP