reklam
reklam
DOLAR40,5946% -0.59
EURO47,7575% -0.6
STERLIN54,8196% -0.57
FRANG50,9982% -0.68
ALTIN4.385,44% -0,64
BITCOIN117.371,55-1.346
reklam

Türkiye’nin Yeni Gücü: Çelik Kubbe Tam Aktif Hale Geldi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye’nin Yeni Gücü: Çelik Kubbe Tam Aktif Hale Geldi
reklam

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye'nin çok katmanlı milli hava savunma sistemi “Çelik Kubbe”nin tüm unsurlarıyla devreye alındığını açıkladı. Bu önemli gelişme, İDEF 2025 Savunma Sanayii Fuarı'nda kamuoyuna duyuruldu.

HAKİM Sistemi Hava Sahasında Gerçek Zamanlı Resim Oluşturuyor

ASELSAN tarafından geliştirilen HAKİM komuta kontrol sistemi, radarlar ve sensörlerden alınan verileri yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarıyla işleyerek hava sahasında anlık ve yüksek doğrulukta görüntü sunuyor. Gelişmiş sinyal işleme teknikleri, hedeflerin hassasiyetle izlenmesini sağlarken, radar kesit alanı, elektronik destek ölçümleri ve elektro-optik verilerle hedeflerin türü ve amacı analiz ediliyor.

Sistemler Entegre Çalışarak Hava Savunmasını Hızlandırıyor

HAKİM sistemi, farklı platformlardaki silah sistemlerini tek bir komuta ağı altında koordine edebilme yeteneği ile Türkiye'nin hava savunma reflekslerini güçlendiriyor.

İHA ve Dronlara Karşı Elektronik Koruma Sağlanıyor

“Çelik Kubbe” içerisinde bulunan İHTAR, GÖKBERK ve ŞAHİN sistemleri, İHA ve dronlara karşı elektromanyetik karıştırma ve yanıltma özellikleriyle donatıldı. İHTAR sistemi, düşman İHA'larının GPS sinyallerini keserek etkisiz hale getirirken, GÖKBERK, hem saldırı hem de savunma modlarında çalışan gelişmiş bir elektronik harp platformu olarak dikkat çekiyor.

KORKUT, Alçak İrtifada Etkili Savunma Sağlıyor

Alçak irtifa tehditlerine karşı geliştirilen KORKUT sistemi, paletli araçlar üzerine monte edilmiş 35 mm'lik çift namlulu toplarla görev yapmaktadır. Programlanabilir mühimmat, hedefe yaklaşınca infilak ederek etkili bir savunma sağlıyor.

HİSAR A+ ve O+ ile Orta Menzilli Tehditlere Karşı Kalkan Oluşturuluyor

HİSAR A+ (15 km) ve HİSAR O+ (25 km), Çelik Kubbe’nin orta menzilli savunma katmanlarını oluşturarak, çift modlu arayıcı başlıklarla elektromanyetik karıştırmalara karşı yüksek etkinlik sağlıyor.

SİPER, Uzun Menzilde Stratejik Koruma Sağlıyor

SİPER hava savunma sistemi, 100 kilometreyi aşan menzili ve çift kademeli motor sistemiyle Türkiye'nin uzun menzilli savunma gereksinimlerini karşılıyor. ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirilen SİPER, hedefleri bağımsız olarak takip edip çarpışma anında imha edebiliyor.

CRC ve HQ Merkezleriyle Tüm Sistemler Entegre Yönetiliyor

Komuta ve Raporlama Merkezleri (CRC) ile karargahlar (HQ), sistemin merkezî koordinasyonunu sağlarken, bu merkezlerdeki karar destek yazılımları operatörlerin hızlı ve doğru karar almasını kolaylaştırıyor.

RADNET ve T-LINK Altyapısıyla Kesintisiz İletişim Kuruluyor

RADNET ve T-LINK altyapısı, sistem bileşenleri arasında düşük gecikmeli, şifreli ve güvenli veri aktarımı sağlarken, böylece tüm savunma unsurları senkronize bir şekilde çalışabiliyor.

Yapay Zekâ Destekli Savunma Sistemleri Geliştiriliyor

Gelecek planlamalarında, daha fazla yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojileri entegrasyonu hedefleniyor. Yeni nesil radar ve sensörler ile elektromanyetik tehditlere karşı daha geniş kapsamlı koruma sağlanması amaçlanıyor.

reklam

YORUM YAP