

Kocaeli Bilişim Vadisi’nde geliştirilen yerli uçan otomobil AirCar, insanlı test uçuşlarına start verdi. Yaklaşık 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olan AirCar, elektrikli ve otonom sistemleriyle öne çıkıyor.
Bir Aydır İnsanlı Uçuşlar Gerçekleştiriliyor
Projenin mimarı olan elektrik elektronik mühendisi Eray Altunbozar, “Bir aydır insanlı uçuşlara başladık. Arkamda gördüğünüz araç, AirCar’ın tamamlanmış bir prototipi. Son 4 yılı oldukça yoğun geçirdik. Yaklaşık 7 yıl önce bu yola koyulduk. İlk yıllarımız, konsept geliştirme ve piyasanın olgunlaşmasını beklemekle geçti. Bugün geldiğimiz noktada, iki kişilik modelimizle insanlı uçuşlara başladık. Dünyada bu alanda sadece 5 firma var ve onlardan biri biziz,” diyerek gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Test Uçuşları Sürüyor
AirCar projesi kapsamında şu anda biri tek kişilik, diğeri ise iki kişilik olmak üzere iki farklı model geliştirildi. Tek kişilik araç ile bir süre önce test uçuşlarına başladıklarını belirten Altunbozar, “Tek kişilik modelimizle bir süredir test uçuşları yapıyoruz. Şimdi de iki kişilik modelimizle insanlı uçuşlara geçiş yaptık. Bu model yaklaşık 200-220 kilogram yük taşıyabiliyor ve 50 kilometre menzil hedefliyoruz. Bu mesafedeki testlere henüz başlamadık ama önümüzdeki dönemde bu testleri de gerçekleştireceğiz,” şeklinde konuştu.
Pilot Zorunluluğu Bulunuyor
Tamamen elektrikli ve otonom sistemlerle çalışan AirCar hakkında bilgi veren Altunbozar, “Mevcut düzenlemelere göre, araç otonom olsa bile bir pilot bulundurmak zorundadır. Bu sebeple araçta bir joystick mevcut. Yaklaşık 30 saatlik bir eğitimle bu aracı kullanmak mümkün olacak. İlk etapta bireysel satışa sunulacak. Sonrasında hava taksi olarak da kullanılabilecek. Yüksekliğe fazla çıkmadan, karşıya geçişlerin yanı sıra adalara da servis verebiliriz. Türkiye genelinde ulaşımın zor olduğu bölgelere kargo ve insan taşımacılığı da hedefliyoruz,” dedi.
Elektrikli Çalışan Sistem
AirCar’ın menzilinin elektrikli sistem ile her şarjda 50 kilometre olduğunu ifade eden Altunbozar, “Petrol bazlı yakıtlarla bu mesafeyi 150 kilometreye çıkarabilirdik. Fakat batarya teknolojileri hızla ilerliyor ve dünya, petrol bazlı yakıtlardan elektrikli sistemlere geçiş yapıyor. Bugün başlayacak gibi görünsek de gerçek hayata girmemiz için biraz daha zamana ihtiyaç var. O dönemde batarya teknolojisine daha fazla teşvik verilecek. ‘Doğru zamanda doğru teknolojiyi hedeflersek, zamanı geldiğinde doğru bir konumda oluruz’ dedik ve şu an tamamen elektrikli bir sistemle ilerliyoruz. Bu seçimimizden de memnunuz,” diyerek sözlerini tamamladı.