

Urla'nın Altınköy Koyu'nun korunması adına 2008 yılından beri mücadele veren Urlalılar, bölge sakinleri, çevreciler ve Akkoy Derneği üyeleri, şimdi de 'sahil kapatma ve kiralama' girişimi ile karşı karşıya. 17 yıl süren bu süreçte, bölge sakinleri ve dernekleri balık ve orkinos çiftlikleri, Jeotermal Enerji Santrali (JES) ile otel ve villa projeleri gibi çeşitli tehditlere karşı durmaya çalışıyorlar.
{siteDomain} ile görüşen Av. Şehrazat Mercan, Anayasa'nın 43. maddesine atıfta bulunarak “Kıyılardan yararlanma hakkı tüm yurttaşlara verilmiştir. Anayasa'nın 43. maddesi, 'Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.' şeklinde düzenlenmiştir. Kıyı Kanunu'nun 5. maddesi de, kıyıların herkesin eşit ve serbest bir şekilde yararlanmasına açık olduğunu belirtiyor. Altınköy Koyu'nun, diğer kiralama talebinde bulunan AKKOY Derneği veya Urla Belediyesi'ne verilmesi, güvenlik ve temizlik açısından haklı bir talep olacaktır.” dedi.
17 Yıllık Çaba
17 yıllık mücadele sürecini anlatan Av. Mercan, “Altınköy Koyu bizim için bir cennet. 2008 yılından bu yana AKKOY Derneği ile mücadele ediyoruz. yıllardır balık çiftlikleri, JES ve villa projeleriyle başa çıkmaya çalışıyoruz, şimdi de koyumuz için bir şirket kiralama hamlesine soyundu. Bu koy, yaz aylarında binlerce Urlalı, İzmirli ve diğer yerlerden gelenlerin özgürce kullanabildiği bir yerdi, artık halka kapalı hale getirilecek. Bu durum, Urla için oldukça endişe verici. Bizler Çeşme, Bodrum ya da Marmaris gibi olmak istemiyoruz.” diye belirtti.
Valilikten Destek Bekliyoruz
Halkın sahilleri kullanma hakkına vurgu yapan Av. Mercan, İzmir Valiliği'ne çağrıda bulunarak, “Bir ticari şirkete verilerek halkın kullanımından mahrum bırakılmamalıdır. Ekolojik denge ve özgünlük korunmalıdır. İzmir Valiliği'nden beklentimiz, koyun sahilinin AKKOY Derneği ve Urla Belediyesi tarafından kullanılması yönünde karar vermesidir. Yaz ortası olmasına karşın henüz bir karar verilmemiş olması, şirketin villa projelerinde bu koyu özel bir alan olarak tanıtması ve satış reklamları yapması konusunda endişelerimizi artırıyor.” dedi.
“Haydutlar Tarafından Ele Geçirildi”
Çeşme Yarımada Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler de {siteDomain} ile yaptığı görüşmede, Altınköy Sahili'nin haydutlar tarafından işgal edildiğini iddia etti. Güler, “Yarımadada büyük bir saldırı var. Rant ve vahşi sermaye Urla Çeşme Yarımadası'na açıkça saldırıyor. Altınköy plajı, İzmir halkının ücretsiz olarak girebileceği nadir yerlerden biri. Diğer koylar da haydutlar tarafından işgal edilmiştir. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan'ın burada bizimle olması ve mücadele göstermesi çok değerli. Eğer devlet halkın çıkarlarını düşünüyorsa, bu plajın özel bir işletmeye değil, Urla Belediyesi'ne iade edilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Başkan Balkan'dan Kiralama Yorumları
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Altınköy Sahili'nin belediye tarafından kiralanmasına onay verme sinyali verdi. Balkan, “Her zaman vurguladığımız gibi plajlar halkındır. Bu güzel yerlerin özelleştirilmesine karşıyız ve izin vermeyeceğiz. Eğer kiralanacaksa, Urla Belediyesi olarak halkın hizmetinde kalması için bunu almak niyetindeyiz. Ayrıca bu bölgede 650 konutluk bir proje planladıkları söyleniyor. Ancak, doğamız ve denizimiz için bunu istemiyoruz.” şeklinde konuştu.