reklam
reklam
DOLAR40,3834% -0.03
EURO47,2608% 0.42
STERLIN54,5263% 0.56
FRANG50,5867% 0.37
ALTIN4.411,78% 1,41
BITCOIN116.999,87-0.921
reklam

Uzmanından LGS Tavsiyeleri: İki Ana Unsur Var

Yayınlanma Tarihi : Google News
Uzmanından LGS Tavsiyeleri: İki Ana Unsur Var
reklam

İzTV'de yayınlanan Nil Kahramanoğlu ile Gündem Özel programının konuk olarak ağırladığı Eğitim Uzmanı Burak Akkol, Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih sürecine dair gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Akkol, “Hayallerinizin peşinden gidin” mesajını verdi.

‘Bilinçli Tercihler Yapın’

Akkol, liselerin üniversite eğitimine bir altyapı sağladığını dile getirerek, “Örneğin bir öğrenci futbol oynuyorsa ya da bir kız çocuğunun hayali voleybolcu olmaksa, ilgili bir spor lisesini tercih edebilir. Anne-babanın doktor olması şartıyla çocuğun da doktor olması gibi bir durum yok. Bu süreçte öğrencilerin hayallerine yön vermesi gerekiyor. Bilinçli tercihler yapmalıyız” şeklinde konuştu.

“Ebeveynler Hâkim Değil”

Akkol, ebeveynlerin tercih sürecindeki tutumlarının ne olması gerektiğine de değindi. “Bazı aileler, kendi dönemlerini referans alarak konuşuyor. Ancak artık her şey dijitalleşti. Bu konularda yeterince bilgi sahibi olmayan anne-babalar, tercih süreçlerine müdahil olabiliyor. Özellikle üniversite tercih dönemlerinde, uzmanlık alanlarına sahip olmayan kişilerin sürece dahil olduğu gözlemleniyor. Mesele, sadece anne veya babanın fikrinin geçerli olması değil; öğrencinin kendisinin istemesi önemlidir. Aksi halde, çocuk, yıllar boyunca o psikolojik baskının altında kalabilir” dedi.

“İki Ana Unsur Var”

Akkol, bir yıl sonraki sınavlara hazırlanan öğrencilerin dikkat etmeleri gereken iki temel unsuru da paylaştı. “Öncelikle, etraflarındaki başarılı kişileri bulmalı ve bu kişilerin neler yaptığını, hangi disiplinle çalıştıklarını, günde ne kadar soru çözdüklerini sormalılar. Bu bilgiler doğrultusunda kendi yol haritalarını belirlemelidirler. İkinci olarak, başarısız olmuş birini bulup, neden başarısız olduğunu öğrenerek hatalardan ders çıkarmalı ve kendi stratejilerini geliştirmelidirler. Herkes tercihlerine göre kendi yolunu seçecek. Zirve de onların elinde, dip de. Ancak unutulmamalıdır ki; dip, çoğu zaman zirveye çıkmanın en önemli adımıdır” şeklinde konuştu.

Akkol, bu yıl 719 öğrencinin tam puan almasının sonuçlara gölge düşürdüğünü de vurgulayarak, “Ülkemizde yaşanan şaibe olayları eğitim sistemine de yansıdı. Bu kadar başarılı öğrencinin aynı okullardan çıkması, bence araştırılmayı gerektiren bir konu. Örneğin, Bursa’da, Antalya’da ya da Trabzon’da hiç mi başarılı okul yok? Sadece Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip’te başarı gösteren öğrenciler var. Eğitim sistemimiz ise bir sarmalın içine girmiş durumda; adeta bir yapboz tahtasına dönmüş. Sayın Bakanımız, şaibe olmadığını ifade etse de, bir gün öncesinde daire başkanını görevden alıyor. Ateş olmadan duman çıkmaz” ifadelerinde bulundu.

reklam

YORUM YAP