

Yaz mevsiminde deniz ve plajlar, sıcak havalarda serinlemenin en eğlenceli yollarından birini sunar. Denizde yüzmek, kumda oynamak ve güneşlenmek çok keyifli olsa da bazen sahilde talihsizlikler yaşanabiliyor. Bu durumların başında ise deniz kestanesine basmak veya ayağınıza deniz kestanesi batması geliyor.
Ülkemizin bazı denizleri, yoğun şekilde deniz kestanesi barındırıyor. Bu nedenle, denize girmek veya kumsalda yürümek sırasında deniz kestanesi iğnesinin ayağınıza batması kaçınılmaz hale gelebiliyor. Peki, deniz kestanesi iğnesi nasıl çıkarılır? Deniz kestanesi zehirli mi? İşte detaylar…
Deniz Kestanesi İğnesi Nasıl Çıkarılır?
Deniz kestanesi iğnesini çıkartırken metal veya demir aletler kullanılmamalıdır. Açık yarada steril olmayan metallin teması tetanoz riskini artırabilir.
Zeytinyağı Yöntemi
Deniz kestanesinin battığı bölgeye zeytinyağı sürülmelidir. Her gün, iğne batan bölge sıcak suda bekletilir. Dairesel hareketlerle ovidiğiniz bölgede, iğneler 2 veya 3 gün içerisinde deri yüzeyine çıkar. İğneler deri yüzeyinde göründüğünde, temiz bir cımbız kullanılabilir.
Deniz kestanesinin iğneleri çıktıktan sonra, kalan bölgeyi alkollü pamuk ile temizlemek en doğru yöntemdir.
Sirkeli Su Yöntemi
Deniz kestanesini çıkarmanın etkili bir yolu da sirkeli su kullanmaktır. Sirkeli ve sıcak suyun içinde yaralı bölgeyi beklettiğinizde, dikenlerin çıkması kolaylaşır.
Sıcak Su Yöntemi
Diken batmış bölgeyi sudan çıkarıp sıcak suyun içinde yarım saat bekletin, temizlemiş olduğunuz bölgeyi hiç müdahale etmeden doktora göstermekte fayda var. Doktor, gerekli müdahaleyi en etkili ve sağlıklı şekilde yapacaktır.
Deniz Kestanesi Zehirli Mi?
Denizdeki birçok canlı, savunma mekanizması olarak zehir bulundurur. Ancak deniz kestanesi için bu geçerli değildir. Yine de, iğnesi battığında yanlış müdahale yapılması durumunda yaralı bölge enfeksiyon riski taşır.