reklam
reklam
DOLAR39,6231% 0.07
EURO46,0679% 0.1
STERLIN54,0390% 0.21
FRANG49,2335% 0.12
ALTIN4.245,48% 0,36
BITCOIN106.390,640.636
reklam

10. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti: Cezalar Artıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
10. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti: Cezalar Artıyor
reklam

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen, kamuoyunda 10. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ceza düzenlemelerinde önemli değişiklikler yapıldı. Türk Ceza Kanunu’nun 35. maddesindeki suça teşebbüs ile ilgili yapılan düzenlemelere göre, tehlikenin ağırlığına göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine “on üç yıldan yirmi yıla” kadar hapis cezası uygulaması, “on dört yıldan yirmi bir yıla” çıkarılacak. Bununla beraber, müebbet hapis cezası için uygulanan “dokuz yıldan onbeş yıla” hapis cezası da “on yıldan on sekiz yıla” yükseltilecek.

Kasten Yaralamada Cezalar Artıyor

Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesinde kasten yaralama suçları için verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan 1 yıl 6 aya çıkartılacak. Yaralanmanın basit tıbbi müdahale gerektirecek şekilde hafif olması durumunda ise “dört aydan bir yıla” kadar olan ceza miktarı “altı aydan bir yıl altı aya” artırılacak.

TCK’nın “tehdit” suçunu düzenleyen 106. maddesindeki değişiklikle, tehdit suçunun nitelikli hallerinde verilecek cezanın üst sınırı beş yıldan yedi yıla çıkarılacak.

Trafik Cezaları Artıyor

Yeni kanun teklifi ile, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunda, alkol veya uyuşturucu etkisi altında ya da başka bir nedenle güvenli bir şekilde araç kullanamayacak durumda olan kişilere verilecek cezanın alt sınırı üç aydan altı aya yükseltilecek.

Konutta İnfazda Yeni Sınırlar

5275 sayılı kanunun “Özel infaz usulleri” başlıklı 110. maddesine göre, kasten işlenen suçlar için şu anki bir yıl altı ay olan ceza infaz süresi, taksirle öldürme dışındaki diğer suçlar için ise üç yıl olarak belirlenmişken, bu süre sırasıyla üç ve beş yıla çıkarılacak. Ayrıca, cezaevinin uygun gördüğü durumlarda evde ceza infazının hafta içi de uygulanabilmesi mümkün olacak.

Konut infaz usulünün kapsamı genişletiliyor. Halen kadınlar, çocuklar veya 65 yaşını doldurmuş kişiler için bir yıl olarak uygulanan konutta infaz süresi üç yıla, 70 yaşını geçirenler için iki yıl olan süre dört yıla ve 75 yaşını geçenler için mevcut dört yıllık süre beş yıla yükseltiliyor. 80 yaşını doldurmuş kişiler ise altı yıl süreyle konutlarında ceza infazı gerçekleştirebilecek.

Konutta infazdaki beş yıllık sınır, müebbete kadar yükseltiliyor. Şu anda toplam beş yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olmuş ağır hasta veya engelli hükümlüler için uygulama değişiyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar haricinde, ağır hasta veya engelli olduğu tespit edilen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen hükümlülerin cezasının evde infazına infaz hakimi tarafından karar verilecek.

Mahkumun durumu, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından her yıl incelenecek. İyileşme tespit edilirse, infaz hakimi, konutta ceza infazı kararını kaldıracak. Cezası 10 yıldan fazla olan hükümlüler ise elektronik takip cihazları ile izlenecek. Bu yükümlülüklere uyulmaması durumunda konutta ceza infazı kararı infaz hakimi tarafından iptal edilecek.

Bu Maddeler Geri Çekildi

Sprey veya gaz fişeği atabilenlerle birlikte, silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullananlar için verilecek ceza 1 yıldan 5 yıla kadar çıkartılacak.

Trafikte yol kesme ve ulaşım araçlarının hareketini engelleyici eylemler daha etkin bir biçimde cezalandırılacak. Cebir ve tehdit suçunun unsuru olmaktan çıkarılarak hukuka aykırı yol kesme, araç durdurma, kaçırma ya da alıkoyma eylemleri de bu kapsamda suç sayılacak.

Genel güvenliğin kasten tehlikeye atılması suçlarının toplu alanlarda işlenmesi halinin seri muhakeme usulü kapsamı dışına alınarak bu tür fiillere daha caydırıcı müdahaleler gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

Çocuk hükümlülerin cezalarının önce çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında infazına başlar ve ardından çocuk eğitim evlerine yerleştirilecek şekilde bir geçiş süreci sağlanıyor. Bu bağlamda, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun yetkilerine ilişkin maddeler de içerikte bulunuyor. Yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia edenler, sulh ceza hakimliğine başvurarak içeriğin çıkarılmasını talep edebilecek.

Hakim, yapılacak incelemeye gerek olmaksızın ihlal durumunun ilk bakışta tespit edilebildiği hallerde başvuranın adının ihlale konu internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verebilecek. Karar, ilgili arama motorlarına bildirim yapılmasını da kapsayacaktır.

reklam

YORUM YAP