reklam
reklam
DOLAR39,9111% 0.1
EURO47,0490% 0.33
STERLIN54,5474% 0.14
FRANG50,2400% 0.18
ALTIN4.274,48% 0,35
BITCOIN108.611,540.423
reklam

İzmir'de Barınma Krizi Derinleşiyor: Koğuş Tipi Yurtlarda Yaşam Mücadelesi

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir'de Barınma Krizi Derinleşiyor: Koğuş Tipi Yurtlarda Yaşam Mücadelesi
reklam

İzmir’deki üniversite öğrencileri, son dönemdeki zamlar nedeniyle uygun barınma yeri bulmakta her geçen gün daha fazla zorluk yaşıyor. Özel yurtların yıllık fiyatları 90-400 bin lira arasında değişirken, kiralık dairelerin fiyatları da öğrencilerin bütçelerini zorlamakta. Özellikle üniversitelere yakın lokasyonlardaki konut kiralarında büyük artış gözlemleniyor. Bornova, Buca ve Çiğli gibi bölgelerde 3+1 ev kiraları ortalama 25-30 bin lira, 1+1 dairelerin fiyatları ise 15-25 bin lira arasında seyrediyor. Kira fiyatlarının, özellikle öğrencilerin yoğun olarak ev aradığı ağustos ve eylül aylarında daha da artması bekleniyor.

Koğuş Tipi Yurtlarda Yaşam!

Barınma sorunuyla ilgili olarak görüşlerini paylaştığımız öğrenciler, krizin her geçen gün derinleştiğini belirtiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi bir genç, yurt bulmanın yanı sıra mevcut yurt koşullarının da son derece kötü olduğunu ifade ederek, “Barınma sorununu iki parçaya ayırmak lazım: Yurt sorunu ve ev sorunu. Öncelikle yurt her öğrenciye çıkmıyor; devletin seni yurduna kabul etmesi gerekiyor. Fiyatlar farklılık gösterse de, çoğu yurtta kalma şartları yetersiz. Yurtların neredeyse tamamı koğuş tipi. Buca’daki kampüs altındaki yurdun en üst katı dışında tüm katlar altışar kişilik. Sosyal yaşam önemlidir fakat bireysel alanın olmaması kabul edilemez. 6 kişiyle aynı odada yaşamak, öğrencilerin kişisel gelişimlerine engel oluyor. Sorunlar yaşanıyor, bu durum katlanılabilir değil. Öğrenciler 4 yılını askeri disiplinle geçiriyor, kötü yemekler ve sınırlı tuvalet imkânlarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Sağlıklı gıdaya ulaşmak Türkiye’de neredeyse imkansız hale geldi. Birçok arkadaşımız ekonomik sebeplerden ötürü yurtları terk etme yoluna gidiyor. Yurt yapısının ıslah edilmesi şart” dedi.

Öğrenciler İşçileşiyor

Öğrenci, Türkiye'deki barınma sorununa dikkat çekerek, “Buca’da üniversiteye yakın, 3 kişinin paylaştığı bir evde yaşamaya zorlanan bir öğrenci için masraflar, faturalar hariç en az 8 bin lira. Daha uygun kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız. Kiralarla birlikte faturalar, ulaşım ve yiyecek masrafları, bir öğrencinin aylık giderini asgari ücrete eşitliyor. Öğrencilerin ailelerinden aldıkları destek, ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği için çalışmak zorunda kalıyorlar. Birçok kişi okulunu dondurmakta veya bırakmakta. Bu durum, öğrencilerin işçi konumuna düşmesine sebep oluyor” diye ekledi.

Gençlerin Gerçeği “Geleceksizlik”

Bir öğrencinin, Türkiye'deki gençlerin geleceğe dair duyduğu kaygıyı vurgulayarak, “Bugün şurada yürürken bir çete çatışmasında hayatımızı kaybetme riskimiz var. Türkiye, Hollywood’un Latin Amerika’da çektiği filmleri anımsatıyor. İnsanların sokak ortasında öldüğü, yardım müdahalesinin yapılmadığı, doğal afetlerde insanların göçük altında kaldığı bir ortamdayız. Çok ciddi bir sistem sorunu var. Acilen sistemsel bir değişikliğe ihtiyaç var ve ülkemizin mevcut yönetim anlayışından kurtulması şart” ifadelerini kullandı.

Öğrenci Köyünde Zamlara Tepki

Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nde yaşayan başka bir öğrenci, yurt zamları hakkında şunları aktardı: “Geçen yıl yurtta yüzde 300-400 arasında bir artış oldu. Bu yıl ise o zamlı fiyatlar üzerinden ek olarak yüzde 55 zam yapıldı. Şu anda iki kişilik odaların fiyatı 9 bin 500 liraya yükseldi. Öğrenci köyünün özelleştirileceği yönünde dedikodular dolaşıyor. Yarısı özel olan yurt, seneye tekrar açıldığında kesin bir durum yok. Talebimizi iletmek için dilekçeler verdik; her türlü mücadeleyi gösteriyoruz ama hiçbir yanıt alamıyoruz.”

Yurtta Yılan Çıktı!

Yaklaşık bir ay önce, öğrenci köyünde yılan çıktığı belirtildi. İtfaiyenin yılanı bulama konusunda başarısız olması nedeniyle öğrenciler bir gece boyunca yılanla birlikte yaşamak zorunda kaldı. Ayrıca, su kesintileri sıklıkla yaşanıyor. Arkadaşlarımız bu durumu yönetime şikayet ettiklerinde ise azarlandıklarını aktardılar. Su kesintisi olduğunda, öğrenciler odalarda sırayla duş almak zorunda kalıyor. İnternet bağlantısı da odalarda yetersiz kalıyor. Ortak mutfak ve ütü odalarındaki eşyalar çoğu zaman çalışmıyor, bu da yemek hizmeti verilmeyen bir yurtta durumları daha da zorlaştırıyor.

Öğrencilere Sözlü Taciz!

Yurt alanlarında ilaçlamanın düzensiz yapılması, haşere ve tehlikeli canlılara karşı öğrencileri savunmasız bırakıyor. Öğrencilerin güvenliği not yetersiz sağlanmadığı için ziyaretçilerin rahatlıkla içeri girmesi, hırsızlık, sözlü taciz ve teşhircilik gibi sorunların yaşanmasına yol açmakta. Tüm bu sorunlar yönetime iletilmesine rağmen herhangi bir çözüm bulunamadı. Kendini öğrenci dostu olarak tanıtan Ege Üniversitesi'ne bağlı bu yurdun, insanca yaşanabilir bir düzeye ulaşması, en temel talebimizdir.”

reklam

YORUM YAP