reklam
reklam
DOLAR40,4766% 0
EURO47,8652% 0.23
STERLIN55,1229% 0.14
FRANG51,1133% 0.49
ALTIN4.405,94% -0,01
BITCOIN118.854,33-0.354
reklam

İzmir'de ‘Şaibeli LGS’ Tartışması: Güçlünün Hukuku Korunuyor, Gençler İntihara Sürükleniyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir'de ‘Şaibeli LGS’ Tartışması: Güçlünün Hukuku Korunuyor, Gençler İntihara Sürükleniyor
reklam

Geçtiğimiz ay Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına katılan yüz binlerce ortaokul öğrencisi arasında 719 öğrencinin (İzmir'de 49) tam puan alması, ‘şaibe’ tartışmalarına yol açtı. Soruların sızdırıldığı ve imam hatip ortaokullarının başarı oranlarının artırılmasına yönelik müdahalelerin yapıldığı iddiaları kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Önder İmam Hatipliler Derneği’nin verilerine göre, tam puan alan öğrencilerin 63’ü imam hatip okulu öğrencisi.

İzmir'de ‘Şaibeli LGS’ Tartışması: Güçlünün Hukuku Korunuyor, Gençler İntihara Sürükleniyor

Tartışmalarla ilgili {siteDomain}’ye konuşan Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Hamdi Çalık, zayıfın hakkının gasbedildiğini, güçlünün hukukun korunduğunu iddia ederek, öğrencilerin umutlarını yitirip intihara yöneldiğini belirtti.

‘Kanun Kural Tanımaz’

Sınavlardaki sorunların ülkede normalleştiğini ifade eden Çalık, “Geçmişte sınav sorularının çalınması iddiaları mahkemelere kadar gitti. Yıllar önce ÖSYM başkanının da bu tür süreçler nedeniyle yargılandığını gördük. Sadece sınavlarda değil, liyakatsiz atamalar ve mülakatlarla kamuya memur yerleştirmeleri de sıkça görülüyor. LGS’de yaşanan son olaylara baktığımızda, zayıfın hakkının yendiği ve güçlünün hukukunun üstün olduğu bir sistemin var olduğunu görüyoruz. İktidarın gücünü elinde tutanların ise her şeyin üzerinde olduğu bir yönetim anlayışı mevcut. Bunun neticesinde kuralları ve yasaları kendi çıkarlarına göre eğip büken bir yaklaşım, sınavlara da etki ediyor” şeklinde konuştu.

‘Güveni Sarsıyor’

Sınava dayalı eleme sistemini eleştiren Çalık, “14 yaşındaki çocukların aylarca sınav stresine maruz kalması, sınav sonuçlarına göre bir yerlere gelme çabası kabul edilen bir durum değil. Bu sistem sağlıklı değil. 14 yaşındaki çocuklar, ‘eyvah yine sorular çalındı’ diyor ve bu durum, çocukların ‘adalet’ anlayışına olan güvenlerini zedeliyor. Hak edenlerin hak ettikleri yerlere gelememesi, liyakatsiz bir sistemle soruların çalınması ve hak etmeyenlerin iyi okullara yerleşmesi, toplumun işleyişini çürütüyor. Hak etmeyen kişilerin, hak etmedikleri kamu kurumlarına atanması durumu yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanının “mülakatı kaldıracağız” açıklamasına rağmen Millî Eğitim Bakanı’nın mülakatları devam ettirdiğine de dikkat çeken Çalık, “Yüksek puanlar almış yoksul aile çocukları mülakatlarda elenerek büyük bir travma yaşadı. Bu çaresizlik içinde umutları birer birer yıkıldı. Bu gençlerin çoğu yaşamlarına son verdi” diye hatırlattı.

reklam

YORUM YAP