reklam
reklam
DOLAR39,6380% 0.06
EURO46,0486% 0.28
STERLIN53,9500% 0.56
FRANG49,0569% 0.61
ALTIN4.220,01% -1,66
BITCOIN105.149,133.531
reklam

İzmir’de Yeşil Kuşak Teorisi Gelişiyor: Türkiye’de Bir İlk

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir’de Yeşil Kuşak Teorisi Gelişiyor: Türkiye’de Bir İlk
reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği İzmir Ofisi, COP30 sürecine yerelden katkıda bulunmak amacıyla “İzmir’in Geleceği: Yeşil Kuşaklar” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

“Türkiye’de İlk COP’u İzmir Başlattı”

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen bu etkinlikte, “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek” teması doğrultusunda sunumlar, interaktif çalışmalar ve yuvarlak masa toplantıları yapıldı. Etkinlikte, doğa temelli çözümler, “tek sağlık” ve “iyi olma” kavramları da ele alındı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, dördüncüsü düzenlenen COP İzmir organizasyonuyla ilgili yaptığı konuşmada, “Her kent için ülkelerin dinamikleri farklıdır. Merkezde söylenenlerin yerelde geçerli olmayabileceğini unutmamalıyız. Kendi ihtiyaç ve önceliklerimizi kentler olarak belirlememiz gerektiği fikri gelişti. Türkiye’de ilk COP’u İzmir başlattı. Bu bilgileri alarak Bursa’da Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlıklı Kentler Birliği toplantısında sunacağız. Ayrıca, ICLEI’nin (Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler) düzenlediği başka bir toplantıda da sunum yaparak yaptıklarımızı eylem planlarımıza yansıtmaya çalışacağız. Sizin profesyonel birikiminiz bu yolculukta aydınlatıcı olacaktır. İzmir’de bu çalışmaların öncüsü olmak zorundayız” dedi.

Yeşil Kuşak Teorisi

Şehir plancısı Ali Faruk Göksu, “İzmir’de Mavi-Yeşil Altyapı ve Ekolojik Koridorlar” konulu sunumunda iklim krizine karşı kentsel yeşil kuşakların önemini vurguladı. Göksu, “Gezegenimiz artık insanlık tarafından yaratılan yükü kaldıramıyor. Küresel COP’ların bu meseleye bir çözüm bulamadığı, bu nedenle yerel harekete ihtiyaç olduğu belirtiliyor. İzmir de yerel COP vizyonuna nasıl katkı sunabiliriz sorusunu gündeme almış ve bunu gerçekleştirmek için çalışıyor. İzmir’in mavi ve yeşil örtüsü, iklim krizinin birçok sorununa yanıt verebilir mi, en temel soru budur. Doğayı nasıl yeniden keşfedebiliriz, üzerinde durulması gereken bir konu. Kültürpark odaklı, Yamanlar, Balçova ve İnciraltı’nı göz önünde bulundurarak mevcut dereleri ve yeşil alanları sistemin bir parçası haline getirip bir yeşil kuşak teorisi geliştirebilir miyiz, bu çabamızdır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın başlattığı Güzel İzmir Hareketi ile çeşitli kamusal alanların canlanmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu tür küçük dokunuşların büyük resme katkı sağladığını düşünüyoruz. Eğer İzmir için bir mavi-yeşil örtü tasarlanacaksa, bölgesel bakış açımızı Gediz ve Küçük Menderes ile genişletmeliyiz. Üç renk ve üç strateji belirleyerek İzmir’in doğu kenarını tasarlamamız gerekiyor. Mikro yeşil çözümlerle sistemin nasıl çalışacağını anlamamız şart” diyerek sözlerini sürdürdü.

Yuvarlak Masa Toplantısı

Etkinlik içerisinde, İzmir’in mevcut ve kaybolmuş sulak alanlarını içeren bir harita üzerinde interaktif bir çalışma gerçekleştirildi. Katılımcılar, mavi, yeşil ve gri örtüler hakkında çözüm önerilerini tartıştılar. Yuvarlak masa toplantılarında kentsel dönüşüm, karbon yutak alanları, doğa rotaları ve iklim dostu tasarım gibi konular üzerinde duruldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, COP İzmir süreci ile yerelden başlayan bir iklim mutabakatı oluşturmayı ve bu yerel vizyonu COP30’a taşımayı hedefliyor. Bu çerçevede tüm yerel paydaşların sürece etkin katılımı amaçlanmaktadır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında her yıl farklı bir ülkede düzenlenen Taraflar Konferansı (COP), 2024 yılında Azerbaycan’da COP29 olarak gerçekleştirilmişti. Bu yıl kasım ayında ise Brezilya’da COP30 düzenlenecek.

reklam

YORUM YAP