reklam
reklam
DOLAR39,5621% 0.11
EURO45,6336% 0.53
STERLIN53,3790% 0.59
FRANG48,4651% 0.38
ALTIN4.285,69% 0,11
BITCOIN104.310,12-0.163
reklam

Tapuda Dijital Dönüşüm: Süreç Nasıl İşleyecek?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tapuda Dijital Dönüşüm: Süreç Nasıl İşleyecek?
reklam

3 Boyutlu Şehir Modeli’nin şehirlerin dijital ikizi olarak tasarlandığını belirten Gedikli, projeyle alan, bölge, bina ve bağımsız bölümlerin sayısal modellerinin oluşturulacağını ifade etti.

Gedikli, “3 Boyutlu Şehir Modelleri projemizle tapu kayıt bilgileri ve kadastro verilerini sisteme entegre edip, şehirlerin tüm yapı envanterinin dijital ikizini altyapısıyla birlikte oluşturmuş olacağız.” diye belirtti.

Projenin bir diğer parçası olan Değer Bilgi Merkezi’ni anlatan Gedikli, burada her bağımsız bölümün cephesi, yönü, metrekaresi ve oda sayısı gibi verilerin dijital olarak kaydedileceğini belirtti.

Değerlemenin mevcut kriterler dikkate alınarak gerçekleştirileceğini aktaran Gedikli, özel sektör ve değerleme kuruluşlarıyla birlikte sokak, cadde ve mahalle düzeyinde metrekare birim fiyatı verilerinin toplanacağını ve bu verilerin algoritmalarla işleneceğini vurguladı.

Değerleme Saniyeler İçinde Yapılabilecek

Gedikli, Değer Bilgi Merkezi’nin konut piyasasında vatandaşa yol gösterici olacağını vurgulayarak, “Bir vatandaşımız herhangi bir taşınmaz alırken, satarken veya bilgi edinmek isterken artık ortak bir altyapı üzerinden karşılaştırma yapabilecek. Her bağımsız bölümün metrekare bazında değeri sistem üzerinden şeffaf bir şekilde görülebilecek.” bilgisini paylaştı.

Projeyle birlikte brüt alan büyüklüğü gibi teknik detayların da ortak bir yapıda oluşturulacağını ifade eden Gedikli, yatırım yapmak veya bilgi almak isteyen vatandaşlara güçlü bir dijital altyapı sunulacağını belirtti.

Taşınmaz değerlemesinin Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) bağlı kuruluşlarca yapıldığını hatırlatan Gedikli, şunları kaydetti:

“Daha önce değerleme kuruluşları, bir taşınmaza ilişkin ekspertiz çalışması yaparken tapu müdürlüğü, belediye gibi birçok alana giderek bilgi ediniyor, rapor düzenliyordu. Değer Bilgi Merkezi ile saniyeler içerisinde tek tıkla ulaşabilecekler. Böylece hem zamandan tasarruf sağlanacak hem de işler daha verimli, daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir.”

Gedikli, verilerin oluşturulmasında yapay zekadan da destek alınacağını bildirdi.

Riskli Yapılar da Ekran Üzerinden Görülebilecek

İstanbul’un taşınmaz ekonomisindeki büyük payına dikkat çeken Gedikli, “Türkiye’deki tapu harçlarının üçte biri İstanbul’dan elde ediliyor. Yapı ruhsatlarının yüzde 16’sı burada düzenleniyor. Deprem riski yüksek bir şehir olan İstanbul’da 2026’nın ilk çeyreğinde projeyi uygulamaya koymayı planlıyoruz. 2027’nin yarısına kadar tüm Türkiye’de bu sistemi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” açıklaması yaptı.

Gedikli, yeni sistemle mahalle düzeyinde sorgulama yapılabileceğini aktararak, sistem sayesinde taşınmazların, bağımsız bölümlerin hangisinin 1999 öncesinde yapıldığı ve riskli yapı olduğunun da görülebileceğini sözlerine ekledi.

Tescillenmemiş Alanlar Kayıt Altına Alınacak

Türkiye’de hala tescillenmemiş alanlar bulunduğunu belirten Gedikli, bu konuda çalışmalara başladıklarını ve amaçlarının kayıt dışı tek metrekare bırakmamak olduğunu ifade etti.

Gedikli, bu alanların planlama kararlarına uygun şekilde tescil edileceğini belirterek, “Koruma alanı niteliğindeyse korunacak, tarım, turizm ya da sanayi alanıysa bu doğrultuda değerlendirilecek. Böylece ekonomiye de katkı sağlanmış olacak.” diye konuştu.

reklam

YORUM YAP